Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τουρισμός-Εστίαση: Δουλειές υπάρχουν, εργαζόμενοι.. όχι!

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού αλλά και στην εστίαση

Ακόμα και στην Τρίπολη- η οποία δεν αποτελεί, εν γένει, δημοφιλή τουριστικό προορισμό-, παρατηρείται "αδυναμία" πλήρωσης θέσεων σ' επιχειρήσεις εστίασης, ειδικά όσον αφορά τις περισσότερο απαιτητικές εργασίες.

Από εκεί και πέρα, σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, το πρόβλημα έχει λάβει "εκρηκτικές" διαστάσεις, ενώ έχει, ουσιαστικά, ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Ειδικότερα, ο τομέας του τουρισμού καταγράφει φέτος σοβαρές ελλείψεις σε μάγειρες, ζαχαροπλάστες και σερβιτόρους, ειδικά στις Κυκλάδες. 

Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στα νησιά είναι τεράστιο και σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ. Εντοπίζεται και εμφανίζεται στην Μύκονο και την Σαντορίνη αυτήν την περίοδο γιατί έχει ξεκινήσει ήδη η σεζόν. Αφορά πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δυσκολεύεται να βρει προσωπικό και οι πληροφορίες μας είναι ότι αποβαίνουν άκαρπες οι ενέργειες και στα υπόλοιπα νησιά που δεν έχει ξεκινήσει η σεζόν-ακόμη και σε μικρά νησιά, δήλωσε στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το πρόβλημα έγκειται στις κακές συνθήκες εργασίας που επικρατούν, ειδικά σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και στις αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία Covid-19.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των εργοδοτών, αναφέρουν πως πολλοί, έμπειροι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ή το επάγγελμά τους, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου εύκολη η "ανανέωση" του εν λόγω προσωπικού, εξαιτίας και της "τάσης" των νεότερων να επιδιώκουν την κατάληψη θέσεων εργασίας στο Δημόσιο ή ν' αρκούνται στην λήψη επιδομάτων.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των τουριστών φέτος στην ημεδαπή- όπως, τουλάχιστον, προβλέπουν οι αρμόδιοι-, αναμένεται να υπάρξει σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το τουριστικό προϊόν της χώρας αλλά και για τους ήδη απασχολούμενους σε συναφείς επιχειρήσεις, οι οποίοι είναι βέβαιο πως θα κληθούν να "καλύψουν" τα κενά, μέσω υπερεργασίας.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.