Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Μπρος γκρεμός και πίσω...ρεύμα!

Φωτογραφία: video screen/ you tube

Η Ε.Ε. έβαλε "φρένο" στα σχέδια της Κυβέρνησης για "πλαφόν" στην τιμή του ρεύματος.

"Καταρρέει" άλλο ένα κυβερνητικό "αφήγημα" ή..."ευχολόγιο", καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση- "χαμένη" και αυτή στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της-, δεν θέλει να "διαταράξει" το μοντέλο της αγοράς που εξισώνει την, σχετικά, χαμηλού κόστους ενέργεια (Α.Π.Ε., Υδροηλεκτρική, Πυρηνική, Άνθρακας) με το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Κατά συνέπεια, δημιουργείται πλήρης σύγχυση σε παρόχους και καταναλωτές, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στη δέσμευσή της για κατάργηση της "περίφημης" ρήτρας αναπροσαρμογής και το μόνο μέτρο που μπορεί να ενισχυθεί είναι οι λεγόμενες "επιδοτήσεις των λογαριασμών". Προφανώς, οι τελευταίες αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα δημοσιονομικά δεδομένα, τα οποία μόνο...."ανθηρά" δεν είναι.

Η "Ευρωπαϊκή Λύση", που εναγωνίως επιθυμούσε και προωθούσε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήλθε ποτέ και η κατάσταση, όσον αφορά τους Έλληνες καταναλωτές ενέργειας, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα καταστεί χειρότερη, όσον αφορά το κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν.

Η Ουκρανική κρίση, σε συνδυασμό με την αδυναμία αντιμετώπισης της, ήδη υφιστάμενης*, ενεργειακής κρίσης από το Ελληνικό κράτος, δημιουργούν ένα "εκρηκτικό μείγμα", που προκαλεί "πονοκεφάλους" στους οικονομολόγους- και όχι μόνο-, καθώς τροφοδοτεί και ανατροφοδοτείται από τον πληθωρισμό.

Εντός αυτού του πλαισίου, υφίσταται νέος σχεδιασμός που προβλέπει πως τα υπερέσοδα της παραγωγής από Α.Π.Ε., άνθρακα, Υδροηλεκτρικά εργοστάσια και δευτερευόντως από μονάδες φυσικού αερίου, θα πηγαίνουν απευθείας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό, όμως, ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα στην αγορά, καθώς καθιστά τους παρόχους ρεύματος- κυρίως τη ΔΕΗ- αυτομάτως ζημιογόνους- για να μην πούμε "χρεωκοπημένους"- εφόσον τα υπερέσοδα χρηματοδοτούσαν τις εκπτώσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια και διατηρούσαν τα σταθερά, τα οποία είναι περίπου μισό εκατομμύριο. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Καθημερινής", η ρήτρα αναπροσαρμογής, βάσει δηλώσεων που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός, θ' ανασταλεί. Στην πράξη, όπως και ο ίδιος εξηγεί στην εφημερίδα, θ' ανασταλεί με τη σημερινή αυτοματοποιημένη μορφή. Δεν θα είναι, δηλαδή, διακριτή στον λογαριασμό. Στην ουσία, όμως, το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής θα πρέπει να μεταφέρεται με έναν τρόπο και έστω κατά ένα μέρος, ώστε να μην προκαλεί ζημίες στους προμηθευτές. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να αναπροσαρμόζουν την τιμή κιλοβατώρας ανά μήνα, ανάλογα με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής. Οι καταναλωτές, δηλαδή, ανά μήνα θα αναζητούν πάροχο και οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να διαχειρίζονται σε μηνιαία βάση χαρτοφυλάκιο και τιμολόγια χωρίς καμία σταθερά!

Το υψηλό κόστος του ρεύματος- αλλά και των καυσίμων, για να μην ξεχνιόμαστε...- είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα που η Ελλάδα, μονομερώς, δεν είναι δυνατόν να διαχειριστεί επιτυχημένα. Συνεπώς, είτε θα περιμένει κάποια γεωπολιτική ή άλλη..."ουρανοκατέβατη" εξέλιξη που θα βελτιώσει- έστω, αργά...- τα δεδομένα, είτε θα πρέπει να πιέσει, μαζί με άλλες χώρες, την Ε.Ε. ν' αποφασίσει, καταρχήν, μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος. 

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, άλλος χειμώνας...δεν "βγαίνει" για το μέσο Έλληνα καταναλωτή...

 

*Ναι, η ενεργειακή κρίση υφίστατο πριν από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής. Γι' αυτό, άλλωστε, και οι πρώτες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι άλλο να υποστηρίζει κανείς πως επιτάθηκε λόγω πολέμου, και άλλο πως ξεκίνησε λόγω πολέμου. Η ταύτιση του χρόνου έναρξης κι εξέλιξης έκτοτε της στρατιωτικής διαμάχης με την εμφάνιση των "φουσκωμένων" λογαριασμών της Δ.Ε.Η. οφείλεται, αφενός, στην δικαιολογημένη καθυστέρηση εμφάνισης της ρήτρας αναπροσαρμογής και αφετέρου στη..."διάθεση" ή "αφέλεια" κάποιων, όσον αφορά την επίρρωση ενός, ακόμα, ανακριβούς κυβερνητικού "αφηγήματος" προς εσωτερική κατανάλωση..

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.