Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Ευχάριστη έκπληξη από τα.."αμερικανάκια"

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από YouTube/ MSNBC

Οι ψηφοφόροι στις Η.Π.Α. προέταξαν τις "απειλές κατά της Δημοκρατίας", ως βασικό θέμα των "ενδιάμεσων εκλογών" 

Αυτό προκύπτει από τις σχετικές έρευνες κοινής γνώμης, που διεξήχθηκαν παράλληλα με την ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου στις Η.Π.Α.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ήττες που υπέστησαν πολλοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών που έχουν αρνηθεί ν' αποδεχθούν το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών του...2020 (!), αποτελεί μια, έστω, "ανάσα" για την Βορειοαμερικανική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων και εκλογικών αναλυτών στις Η.Π.Α., οι ψηφοφόροι έδειξαν πως θέματα όπως οι Δημοκρατικοί Θεσμοί και το δικαίωμα των γυναικών να διαχειριστούν όπως θέλουν το σώμα τους (εκτρώσεις), "παίζουν" καθοριστικό ρόλο ως προς την έκφραση του εκλογικού σώματος. 

Διαψεύστηκαν έτσι όσοι προέβλεπαν ένα "κόκκινο κύμα" να σαρώνει τις Η.Π.Α. (το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χρησιμοποιεί το κόκκινο χρώμα στο σήμα του, ενώ οι Δημοκρατικοί το μπλε), σύμφωνα και με τα, διαχρονικώς "κατοχυρωμένα", συνήθη αποτελέσματα αντιστοίχων εκλογικών αναμετρήσεων, όπου το κυβερνών κόμμα υφίστατο, συχνά, "πανωλεθρίες"..

Εν προκειμένω, όμως, ο εικονιζόμενος Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό κόμμα, κατάφεραν να περιορίσουν την επικράτηση των Ρεπουμπικανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, τόσο ώστε να χαρακτηρίζεται "οριακή", ενώ όσον αφορά τη Γερουσία, το "παιχνίδι" της πλειοψηφίας παίζεται ακόμα και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από τις επαναληπτικές εκλογές στην Πολιτεία της Τζόρτζια (6 Δεκεμβρίου).

Εν γένει, ο τρόπος διεξαγωγής των ψηφοφοριών- αλλά και των δημοψηφισμάτων- στις Η.Π.Α. είναι αρκετά πολύπλοκος και διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί σ' αυτό το άρθρο.

Τα συμπεράσματα, όμως, είναι ξεκάθαρα: Σε μια ακραία πολωμένη χώρα πολιτικώς, οι περισσότεροι ψηφοφόροι απέρριψαν τον εξτρεμιστικό συντηρητισμό και τις συνωμοσιολογικές θεωρίες των οπαδών, κυρίως, του Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγοντας πιο μετριοπαθείς υποψηφίους, σε μια προσπάθεια επαναφοράς στην "κανονικότητα"- μετά κι απ' όσα συνέβησαν στην Ουόσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ταυτόχρονα, οι Βορειοαμερικανοί, όπως προείπαμε, έδειξαν πως δεν είναι πάντα τα οικονομικής φύσεως ζητήματα που καθορίζουν την ψήφο. Αν συνέβαινε αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε θα μιλούσαμε για "συντριβή" των Δημοκρατικών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.