Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Θλιβερές εικόνες πολιτισμικής..ένδειας!

Φωτογραφία: facebook

Κάτι είναι σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας..

Ακόμα και ο Σαίξπηρ είναι "λίγος" για να περιγράψει την απόλυτη υποκρισία, τον ωχαδερφισμό και την εξαχρείωση που χαρακτηρίζει πολιτικά πρόσωπα που ασχολούνται, δήθεν, με τον πολιτιστικό σχεδιασμό και την αντίστοιχη ανάπτυξη της χώρας.

Οι δυο φωτογραφίες που παρουσιάζονται ως "collage" εδώ, είναι ενδεικτικές μιας βαθιά ριζωμένης, εδώ και καιρό, νοοτροπίας:

Από τη μια, ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποκλείσει την είσοδο του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Από την άλλη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκης, φωτογραφίζεται "περιχαρής" μαζί με την υπεύθυνη του Ε.Ο.Τ.- και...ηθοποιό...- κ. Γκερέκου, στην Ελευσίνα, μερικές ώρες μετά, κατά τη διάρκεια την τελετής έναρξης των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023....

Η αντίθεση- ή η αντίστιξη, αν θέλετε..- μεταξύ των δυο φωτογραφικών στιγμιοτύπων, καταδεικνύει, με τον πλέον εμφανή τρόπο, την απύθμενη  υποκρισία που διέπει τη σχέση μεταξύ πολιτικής πρακτικής και πολιτισμού στην Ελλάδα.

Σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι πολιτικοί κι επιχειρηματικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν την πολιτιστική διαδικασία ως μια "βιτρίνα", χρήσιμη μόνο για δημόσιες σχέσεις και "χαριεντισμούς" ενίοτε, είναι αδύνατον να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις αναπαραστατικές τέχνες- και όχι μόνο..

Εδώ, ταιριάζει και κάτι άλλο, που έγραψε ο Μολιέρος:

"Πρώτος, πρώτος στο Θέατρο, πρεμιέρα δεν αφήνω, το παίζω εξπέρ του δράματος για να πουλώ φιγούρα, ξέρω που να χειροκροτώ και που να λέω μπράβο." (Μισάνθρωπος, 3η Πράξη, Σκηνή 1η, μετάφραση Κώστας Αγγελάκος).

Ναι, αλλά, δυστυχώς, μόνο αυτό ξέρουν οι περισσότεροι "ταγοί" μας..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.