Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Το επενδυτικό μοντέλο μιας.."μπανανίας"..

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την ταινία "1917" (2019)

Υποτίθεται πως το "δυνατό χαρτί" της σημερινής Κυβέρνησης είναι η οικονομία και, κυρίως, οι επενδύσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.

Παρότι η "εμβληματική" επένδυση, αυτή της ανάπλασης στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, φαίνεται πως "ναυαγεί" πλήρως- μετά από την αποχώρηση και της Τράπεζας Πειραιώς από το project-, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να ισχυρίζεται πως τα τελευταία 4 χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Και, όντως, έτσι είναι. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων αυτών δεν ανήκουν στις λεγόμενες "παραγωγικές", αφού αποτελούν αγορές ακινήτων και εκτάσεων γης από ιδιώτες ή funds που προέρχονται από "τρίτες" χώρες, εκτός δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, για ποιες χώρες, κατά κύριο λόγο, μιλάμε..

Επιπρόσθετα, μια σειρά άλλων επενδύσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "κρατικοδίαιτες", αφού οι επενδυτές "ενισχύονται" μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων που "ελέγχει" το Ελληνικό Δημόσιο. "Τρανταχτό" παράδειγμα, η εγκατάσταση του κέντρου αποθήκευσης και διανομής (logistics) της εταιρείας Pfizer στη Βόρεια Ελλάδα.

Ουσιαστικά, το "αναπτυξιακό, επενδυτικό μοντέλο" που προωθεί η σημερινή Κυβέρνηση, "ανοίγει" δρόμο σπαρμένο με.."ροδοπέταλα", για 2 κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας: τον Τουρισμό και τις Υπηρεσίες Υγείας.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, ποιος θα διαφωνούσε πως αποτελεί τη..."βαριά βιομηχανία" της χώρας; Φυσικά, αυτό είναι, ολίγον τι, "κατάντια" για μια ανεπτυγμένη χώρα, που δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια βιομηχανική βάση της προκοπής..Αλλά, ακόμα κι αν ο τουρισμός είναι μια οικονομική διέξοδος για τη χώρα, αυτό δεν σημαίνει πως οι επενδύσεις σε αυτόν θα πρέπει να είναι "αποικιοκρατικού" χαρακτήρα- όπου ιδιωτικές εταιρείες παίρνουν τον πλήρη έλεγχο δημοσίων δομών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, για δεκαετίες, αντί.."πινακίου φακής". 

Η προσφάτως ψηφισθείσα νομοθετική διάταξη για την υπαγωγή των αιγιαλών στην Ε.Τ.Α.Δ, αλλά και η συμφωνία για την εκμετάλλευση της Μαρίνας της Πύλου από ιδιωτική εταιρεία, είναι ενδεικτικές μιας πρακτικής που, ουσιαστικά, ζημιώνει το Ελληνικό κράτος.

Η δεύτερη κατηγορία, δε, που είναι μεγάλης κοινωνικής σπουδαιότητας- πράγμα που το επαν-αντιληφθήκαμε με τον πιο τραγικό τρόπο κατά την περίοδο της πανδημίας-, οδεύει πλήρως στα "χέρια" ιδιωτών. Τα δημόσια νοσοκομεία προορίζονται για να εξυπηρετούν τις "πρωτοβάθμιες" φροντίδες υγείας. Οτιδήποτε πιο.."σύνθετο", θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες. Γι' αυτό και βρίσκεται σ' εξέλιξη η συνεχής και μεθοδική υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.

Τώρα, εάν κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δηλώνουν "εντυπωσιασμένοι" από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο για παράδειγμα, θα θέλαμε να τους προτείνουμε αν, ο μη γένοιτο, αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, να προσπαθήσουν να εξυπηρετηθούν από την παραπάνω μονάδα. 

Μόνο έτσι θ' αντιληφθούν που, πραγματικά, βρίσκονται..

 

 

          

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.