Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τρίπολη: "Νυν υπέρ πάντων ο αγών" για τη Δημαρχία

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Μπορεί η αρχαία φράση να ειπώθηκε στο πλαίσιο ναυμαχίας, αλλά ταιριάζει μια χαρά και για τις φετινές Δημοτικές Εκλογές της Τρίπολης

Οι δυο βασικοί "μονομάχοι", ο νυν Δήμαρχος, Κώστας Τζιούμης, και ο τέως Δήμαρχος (2011-2014), Γιάννης Σμυρνιώτης, ετοιμάζονται για μια "head to head" αντιπαράθεση, που έχει αρκετές ομοιότητες αλλά και διακριτές διαφορές με τον πρώτο και δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών του 2019.

Τα αποτελέσματα, τότε, της δεύτερης Κυριακής, έδωσαν τη Δημαρχία στην παράταξη του κ. Τζιούμη, με μια διαφορά 686 ψήφων. Ωστόσο, η παράταξη του κ. Σμυρνιώτη διατήρησε μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων, λόγω του συστήματος διεξαγωγής των εκλογών.

Προφανώς, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι η σημαντικότερη αλλαγή σχετικά με τις φετινές εκλογές. Αρκεί σε μια Δημοτική Παράταξη να λάβει το 43% των ψήφων, προκειμένου να εκλέξει Δήμαρχο. Είναι, συνεπώς, βέβαιο πως στην Τρίπολη θα έχουμε Δήμαρχο το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου 2023- εκτός κι αν υπάρξει τέταρτη υποψηφιότητα μέχρι τις 31 Αυγούστου ή ο κ. Γούργαρης και η "Λαϊκή Συσπείρωση" λάβουν αδιανόητο ποσοστό.

Η "σκληρή" μάχη για την επικράτηση

Δυο εβδομάδες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, τόσο ο κ. Τζιούμης όσο και ο κ. Σμυρνιώτης, έχουν ανακοινώσει "δυνατές", νέες υποψηφιότητες, πέρα από τους ήδη "καθιερωμένους" στην τοπική, πολιτική σκηνή. 

Ο κ. Σμυρνιώτης, μάλιστα, προσπαθεί να "ενσωματώσει" τους υποστηρικτές των παρατάξεων του εκλιπόντος Δημήτρη Παυλή, του κ. Τσιαμούλου και του κ. Βόσνου. Δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο- χωρίς να χάνει την σαφή κομματική του "ταυτότητα"-, αποπειράται να "διεμβολίσει" ιδεολογικούς χώρους όπου, θεωρητικά, το προβάδισμα ανήκει στον αντίπαλό του. Φυσικά, "αναγκάζεται" να το κάνει αυτό, βλέποντας πως σημαίνοντα στελέχη του δικού του ιδεολογικού χώρου, υποστηρίζουν το νυν Δήμαρχο. Με δεδομένο το γεγονός της μη ύπαρξης "κομματικών χρισμάτων" στην Τρίπολη, είναι "εκ των ων ουκ άνευ" η τακτική που ακολουθεί ο κ. Σμυρνιώτης. Η αλλαγή δε της ονομασίας της Δημοτικής του Παράταξης από "Νέα Τρίπολη" σε "Τρίπολη- Ενωμένοι Μπροστά", θέλει να καταδείξει ακριβώς αυτό: Πως ο κ. Σμυρνιώτης εκπροσωπεί όλους τους πολίτες που δεν είναι ευχαριστημένοι με την παρούσα Δημοτική Αρχή. 

Το μεγάλο "ερωτηματικό" για τον κ. Σμυρνιώτη είναι το κατά πόσο θα ωφεληθεί από την συνεργασία με στελέχη μιας Δημοτικής Αρχής που καταψηφίστηκε, σαφώς και κατηγορηματικώς, το 2019, αλλά και μέχρι ποιου σημείου θα φθάσουν οι συνεργασίες που επιδιώκει, εν γένει. Επιπρόσθετα, καθώς, ουσιαστικά, υπάρχει συμφωνία- ή, καλύτερα, "απουσία διαφωνίας"- σε πολλά ζητήματα μεταξύ των δυο επικρατέστερων υποψηφίων και οι αρμοδιότητες των Δήμων, εν γένει, βαίνουν.. "μειούμενες", είναι ακόμα ένα "στοίχημα" για την παράταξη Σμυρνιώτη η επικοινωνιακή μέθοδος που θ' ακολουθηθεί για να "πολώσει" το κλίμα. Ο κ. Τζιούμης, ως νυν Δήμαρχος, δεν έχει ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο, αφού αναμένεται να "στηριχθεί" στο έργο που είτε έχει πραγματοποιήσει είτε έχει δρομολογήσει και να ζητήσει ανανέωση της θητείας του προκειμένου να ολοκληρώσει έργα και παρεμβάσεις που έχουν, οπωσδήποτε, καθυστερήσει λόγω του κεντρικού κράτους αλλά και των συνεχών κρίσεων. 

Από εκεί και πέρα, βασικό ρόλο στις Δημοτικές Εκλογές θα "παίξουν" τα πρόσωπα αλλά και η καθημερινότητα. Η παράταξη του νυν Δημάρχου, Κώστα Τζιούμη, ενώ, γενικά, παίρνει "καλό βαθμό" σε ζητήματα καθημερινότητας, θα πρέπει να διαχειριστεί επιτυχημένα το θέμα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης- και των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της καθυστέρησής της-, ενώ είναι σίγουρο πως θα πρέπει, επίσης, ν' αντιμετωπίσει τις "επιθέσεις" που θα δέχεται μέχρι τις εκλογές. "Επιθέσεις" που θ' αποκτούν ολοένα και πιο "σκληρό" χαρακτήρα.

Προφανώς, δεν θα φθάσουμε στο σημείο να δούμε "φαινόμενα" όπως αυτό του Ναυπλίου, αλλά, πάλι, ποτέ δεν ξέρεις..

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.