Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Φρίκη σε "ζωντανή" μετάδοση..

Φωτογραφία: Screenshot/ Channel 4 News

O απ-ανθρωπισμός έχει την τιμητική του στην Παλαιστίνη, ελέω ακραίων στοιχείων ένθεν & ένθεν, ενώ η "πολιτισμένη" Δύση κάνει τον.. Πόντιο Πιλάτο!

Αναμφίβολα, η εισβολή της Χαμάς το περασμένο Σάββατο (6 Οκτωβρίου 2023) σε- διαφιλονικούμενα- εδάφη όπου βρίσκονται ισραηλινοί οικισμοί, ήταν μια πολεμική, εγκληματική ενέργεια που είχε ως στόχο άμαχο πληθυσμό και όχι, για παράδειγμα, τις στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ. 

Ωστόσο, η στάση των περισσοτέρων Δυτικών χωρών απέναντι στην εξελισσόμενη πολεμική κρίση- που απειλεί να εμπλέξει μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής-, είναι, τουλάχιστον, υποκριτική. 

Για ευνόητους λόγους, το Ισραήλ αντιμετωπίζεται ως "Δυτική χώρα" και άρα έχει, ουσιαστικά, δικαίωμα να κάνει ότι θέλει στην περιοχή, εκμεταλλευόμενο και την έξαρση του θρησκευτικού εξτρεμισμού σε κάποιες εχθρικές, προς το ίδιο, χώρες.

Η σημερινή Κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει σε θέσεις "κλειδιά" φανατικούς σιωνιστές, "μεσσιανιστές" και σωβινιστές. Δεν το υποστηρίζουμε εμείς, το δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός (2006-2009) του Ιρσαήλ, Εχούντ Ολμέρτ, απαντώντας σ' ερώτηση δημοσιογράφου του τηλεοπτικού καναλιού Channel 4.

Mε δεδομένο πως τα πράγματα στο εσωτερικό δεν πάνε καθόλου καλά για τον σημερινό Πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται μιας "σκληρής", εθνικιστικής Κυβέρνησης, και, παράλληλα, με δεδομένη, επίσης, την ενδυνάμωση της ακραίας, φονταμενταλιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία έχει ως στόχο την πλήρη εξάλειψη των Ισραηλινών, ήταν, στην ουσία, θέμα χρόνου το ξέσπασμα άλλης μια σύγκρουσης στην περιοχή και δει στη διαφιλονικούμενη Λωρίδα της Γάζας. Σίγουρα, δεν βοήθησε και πρόσφατη ομιλία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως το Ισραήλ θα καταλάβει τόσο τη Λωρίδα της Γάζας όσο και τη Δυτική Όχθη!

Από εκεί και πέρα, ειδικά οι Η.Π.Α. θα έπρεπε να "παίξουν" ρόλο ειρηνοποιού και όχι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, εξυπηρετώντας έναν σχεδιασμό που μετατρέπει μια, ούτως ή άλλως, ταραγμένη περιοχή σε πραγματική "πυριτιδαποθήκη".

Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 1.799 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 583 παιδιά και 351 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί συνεπεία των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα που αναφέρει, επίσης, 6.388 τραυματίες. Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός των νεκρών από το Ισραήλ ανέρχεται σε 1.300.

Και κάποια χρήσιμα, πληροφοριακά στοιχεία:

Το Κράτος της Παλαιστίνης είναι ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο διεκδικεί δύο αποκομμένα εδάφη του Ισραήλ, αυτά της Λωρίδας της Γάζας και την Δυτικής Όχθης. Στην πράξη, κατέχει την Λωρίδα της Γάζας έλεγχο στην οποία ασκεί η ακραία Ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, καθώς και τμήματα της Δυτικής Όχθης τα οποία διοικεί η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Συνορεύει με την Αίγυπτο στα νότια, με το κράτος του Ισραήλ σχεδόν εξ ολοκλήρου και την Ιορδανία στα ανατολικά. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή αποτελεί πεδίο εθνικών διεκδικήσεων και συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η διεκδικούμενη επικράτειά του κράτους έχει καταληφθεί από το Ισραήλ, μια κατοχή που είναι σε ισχύ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η Δυτική Όχθη είναι αυτή τη στιγμή χωρισμένοι σε 165 παλαιστινιακούς θύλακες στους οποίους υπάρχει μερική πολιτική εξουσία της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, ενώ η επικράτεια του κράτους ουσιαστικά διαμελίζεται από τους 230 ισραηλινούς οικισμούς εντός του εδάφους της, οι οποίοι οικισμοί διοικούνται με βάση τους νόμους του Ισραήλ. Η Γάζα διοικείται από τη Χαμάς και βρίσκεται υπό συνεχή αποκλεισμό από την Αίγυπτο και το Ισραήλ από το 2007.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1947, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν ένα σχέδιο διχοτόμησης για την υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη. Το σχέδιο πρότεινε τη δημιουργία δύο κρατών στη Παλαιστίνη, ενός αραβικού και ενός εβραϊκού, ενώ η Ιερουσαλήμ θα αποτελούσε ξεχωριστό κράτος υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Αυτό το σχέδιο διχοτόμησης έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους των Εβραίων αλλά απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των Αράβων. Αμέσως αφότου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το σχέδιο, υπό την ονομασία Ψήφισμα 181, στην περιοχή ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος και το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. Την επομένη της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948, γειτονικές αραβικές χώρες εισέβαλαν στην επικράτεια της Παλαιστίνης και έτσι ξεκίνησε ο πρώτος Πρώτος Αραβοϊσραηλινός πόλεμος με στόχο τη δημιουργία μιας αραβικής Παλαιστίνης.  Αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου 1948 ιδρύθηκε η Πανπαλαιστινιακή Κυβέρνηση από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Αυτή η κυβέρνηση ορίστηκε να κυβερνήσει το Προτεκτοράτο της Παλαιστίνης, επικράτεια η οποία κάλυπτε την κατεχόμενη από την Αίγυπτο Λωρίδα της Γάζας. Σύντομα αυτή η εξόριστη παλαιστινιακή κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από κάθε αραβικό κράτος της εποχής, εκτός από την Υπεριορδανία, η οποία είχε καταλάβει και αργότερα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη. Μάλιστα και η σημερινή Ανατολική Ιερουσαλήμ έως το 1967 ήταν υπό ιορδανικό έλεγχο. Αν και η δικαιοδοσία της Πανπαλαιστινιακής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διακηρύξεις τις εποχής, περιλάμβανε όλη την επικράτεια της πρώην βρετανικής εντολής, η πραγματική δικαιοδοσία της περιοριζόταν στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας και τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ υπό ιορδανικό έλεγχο και τα Υψίπεδα του Γκολάν που τότε ανήκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967.

Στις 15 Νοεμβρίου 1988 ο τότε Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Απελευθέρωσης, ο Γιάσερ Αραφάτ, διακήρυξε την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης, σε ανακοίνωση που έγινε στο Αλγέρι της Αλγερίας. Ένα χρόνο μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο το 1993, δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, η οποία ανέλαβε να κυβερνήσει (με διαφορετικούς βαθμούς ελέγχους) τις λεγόμενες περιοχές τύπου Α και Β στη Δυτική Όχθη (165 θύλακες) και τη Λωρίδα της Γάζας. Αφού η Χαμάς έγινε το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Παλαιστίνης στις εκλογές του 2006, ξέσπασε μια σύγκρουση μεταξύ αυτής και του κόμματος Φατάχ, η οποία οδήγησε στην κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 (δύο χρόνια μετά την αποδέσμευση του Ισραήλ από τη Γάζα).

Το 93% των Παλαιστινίων είναι μουσουλμάνοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα Σουνίτες Μουσουλμάνοι- όπως οι Ιρανοί-, ενώ υπάρχει επίσης μια μικρή μειονότητα Αχμαντίγια στη χώρα. Το 15% των Μουσουλμάνων στη Παλαιστίνη δεν ανήκει σε κάποιο δόγμα και θεωρούν τους εαυτούς τους απλά Μουσουλμάνους. Υπάρχουν και λίγοι Σιίτες. Οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν μια σημαντική μειονότητα, καθώς το 6% των κατοίκων είναι Χριστιανοί. Υπάρχουν και κάποιες πολύ μικρότερες θρησκευτικές κοινότητες που ζουν στη χώρα (π.χ. Δρούζοι και Σαμαρείτες).

(Πηγές: Wikipedia, Britannica, Associated Press, BBC)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.