Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τι σημαίνει η στάση της Ελλάδας στη νέα φάση της κρίσης στη Μ. Ανατολή

Φωτογραφία: Screenshot/ kathimerini.gr

Η στάση της Ελλάδας "ακολουθεί" αυτή των περισσοτέρων Δυτικών κρατών και, κυρίως, των Η.Π.Α.

Όπως και σε κάθε άλλο γεωπολιτικό θέμα ή κρίση, τα τελευταία χρόνια. Η "ταύτισή" μας με τις Η.Π.Α. είναι τέτοια, που, συχνά, "απεμπολούμε" τα δικά μας συμφέροντα ή, έστω, λειτουργούμε ενάντια σ' αυτά.

Εν προκειμένω, η Ελλάδα, ως "στενή" σύμμαχος του Ισραήλ- το οποίο αναγνώρισε ως κράτος μόλις επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ υπήρχε από το 1948, (γιατί, άραγε..;) και χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα...-, πήρε, εξαρχής, θέση υπέρ της "αυτοάμυνας" του εβραϊκού κράτους. Δηλαδή, ουσιαστικά, υποστηρίζει τον βομβαρδισμό νοσοκομείων, εκκλησιών και άλλα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε, διαπράττει και θα διαπράττει το Ισραήλ.

Μερικοί.. "επιτήδειοι" θα υποστηρίξουν πως όποιος δεν είναι υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο που, δήθεν, έχει κηρύξει στη Χαμάς- πρόκειται περί "οπερέτας", καθώς το Ισραήλ ποτέ δεν λειτούργησε ως ειρηνευτικός παράγοντας στην περιοχή, το αντίθετο-, είναι "αντισημίτης" και λοιπές άλλες αφελείς και ανιστόρητες ανοησίες.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τέτοιες.. "κρίσεις" προέρχονται μετά από... εμβάσματα, ή λόγω της γνωστής, υπεραπλουστευτικής ισοπέδωσης που κυριαρχεί στα ημεδαπά ΜΜΕ. Αλλά, ας επιστρέψουμε στο γεωπολιτικό "πρόβλημα"...

Ως γνωστόν, η κρίση στην Παλαιστίνη- κατεχόμενη, ημιαυτόνομη και μη..-, δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με την βάρβαρη, εγκληματική, τρομοκρατική και καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, εντός Ισραήλ. Αντίθετα, πρόκειται για μια κατάσταση που έχει περάσει πολλές "φάσεις" και, κατά την ταπεινή μας άποψη, ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και δημιουργήθηκε το κίνημα του "Σιωνισμού"- το οποίο, μάλιστα, ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει "ρατσιστικό" και "σωβινιστικό" με ψήφισμα του 1975.

Τα γεγονότα είναι γνωστά, τουλάχιστον σε όσους έχουν κάποια σχέση με την ιστορία της περιοχής. Δεν θα μπορούσαμε εδώ ν' αναλύσουμε το διαρκές έγκλημα κατά των Παλαιστινίων εκ μέρους των Ισραηλινών και της Δύσεως, ούτε το κατά πόσον έχει "ιστορικά δικαιώματα" το Ισραήλ στην περιοχή. Το τελευταίο, μάλιστα, δεν "παίζει" και κανένα ρόλο, εδώ που τα λέμε.

Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό ν' αναφέρουμε- και να καταδείξουμε- είναι πως τα "νομιμοποιημένα" σύνορα του Ισραήλ είναι αυτά του 1948 κι έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη (μετά τον Αραβοισραηλινό πόλεμο που έγινε τότε). Έκτοτε, είτε με νικηφόρους πολέμους, είτε μέσω της επαίσχυντης πρακτικής του "εποικισμού", το κράτος του Ισραήλ έχει, ουσιαστικά, προσθέσει πολλά εδάφη, τα οποία ναι μεν είναι "διαφιλονικούμενα" αλλά όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλειφθούν από τους Ισραηλινούς, παρά μόνο μέσω πιέσεων από τη Δύση, δηλαδή τις Η.Π.Α.

Τι συμβαίνει, τώρα, στην Κύπρο; Υπάρχει η ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία, που ανήκει και στην Ε.Ε., ενώ το βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού καταλαμβάνεται από το, κατά την Ελλάδα, "ψευδοκράτος" των Τουρκοκυπρίων. Τι διαφορετικό έχουν κάνει οι Τούρκοι από τους Ισραηλινούς..; Σχεδόν τίποτα το διαφορετικό. Υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, προφανώς, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα, οι Τούρκοι "ακολούθησαν" τους Ισραηλινούς, ακόμα και ως προς την πρακτική του "εποικισμού".

Πως, άραγε, μπορεί να υποστηρίζει η Ελλάδα πως είναι απολύτως "πιστή" στο Διεθνές Δίκαιο, για παράδειγμα, όταν υποστηρίζει ένα κράτος που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, συνεχώς, από το 1948 και μετά; 

Ουσιαστικά, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, η "προσήλωση" της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, είναι προσχηματική και προδίδει διπλή "αδυναμία". Από τη μια, διότι, πολύ απλά, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει τις θέσεις της σε μια σειρά από θέματα γεωπολιτικής φύσεως, ούτε να επηρεάσει τις εξελίξεις. Από την άλλη, διότι είναι, πλέον, μια από τις πιο πειθήνιες "ουρές" των Η.Π.Α. στην περιοχή, γεγονός το οποίο μένει ν΄ αποδειχθεί εάν θα της βγει σε καλό ή θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν μπορεί να ισχυρίζεται η Ελλάδα είναι πως έχει πάρει το μέρος του Δικαίου..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.