Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Είναι.. "τρελοί" αυτοί οι Ισπανοί!

Φωτογραφία: EPA / Emilio Naranjo

Και όχι οι.. Γαλάτες, όπως είχαμε μάθει τόσα χρόνια να πιστεύουμε, ελέω.. Αστερίξ!

Μπροστά στο, σχετικό, αδιέξοδο που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εθνικών τους εκλογών, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, αποφάσισαν- άκουσον, άκουσον..- να έρθουν σε μια συμφωνία με τους Αριστερούς Ριζοσπάστες και να σχηματίσουν κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου το πρώτο κόμμα ήταν η Λαϊκή Δεξιά!

Μα, είναι σωστά αυτά τα πράγματα; Να μην συμμετέχει στην κυβέρνηση το πιο "δημοφιλές" κόμμα; 

Προφανώς, δεν τίθεται εδώ- ή μάλλον, δεν τίθεται για τους Ισπανούς- "δίλημμα"...Αυτό που, αδέξια και αναποτελεσματικά, προσπάθησε να "προωθήσει" ο κ. Τσίπρας εις την ημεδαπή πολιτική διεργασία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023, στην Ισπανία φαίνεται πως γίνεται πράξη. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το PSOE (Σοσιαλιστές) του κ. Σάντσεθ και το Sumar (Αριστερός Συνασπισμός) της κ. Ντίαζ, οφείλουν να βρουν συνεργάτες και ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα, όπως οι Καταλανοί Αυτονομιστές και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, όταν και "εκπνέει" η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έχει δοθεί στον κ. Σάντσεθ.*

Μένει να δούμε πόσο βιώσιμο θα είναι κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερεις γενικοί άξονες της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των 2 κομμάτων στην Ισπανία, είναι οι εξής:

-Εβδομάδα εργασίας 37,5 ωρών χωρίς μείωση μισθού.

-Φορολόγηση των τραπεζών και των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών

-Αύξηση του αριθμού κοινωνικών κατοικιών 

-Επέκταση των επ' αμοιβή αδειών λοχείας-τοκετού.

Θα παρατηρήσετε πως δεν πρόκειται για ιδιαίτερα "ριζοσπαστικά" μέτρα, ενώ η φορολόγηση των τραπεζών και των ενεργειακών εταιρειών περιγράφεται, στο εν λόγω κείμενο, με ασαφείς όρους, "διπλωματικά" θα λέγαμε, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις εκ μέρους της Ε.Ε.

Ωστόσο, η Ισπανία διαθέτει μια ισχυρή οικονομία, η οποία ευνοήθηκε, εν μέρει, από την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράλληλα, δεν υπάρχει, προς ώρας, "κίνδυνος" να εισέλθει η χώρα σε κάποιου είδους ενισχυμένη εποπτεία, ενώ και οι περίφημες "αγορές" δεν αντέδρασαν αρνητικά στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Αλλά, βέβαια, μιλάμε για την Ισπανία, μια χώρα που από το 1936 μέχρι το 1975 βρισκόταν στο.. "γύψο" και άρα, λένε οι "απολογητές" του νεοελληνικού "μπάχαλου", είναι επόμενο να μην είναι και τόσο "δεκτική" σε συντηρητικές κυβερνήσεις. Ξεχνούν, φυσικά, οι προαναφερθέντες πως, από το 1975 μέχρι σήμερα, η Ισπανία είχε πολλές τέτοιες...

Υπάρχει και μια πιο απλή "μετάφραση" των τεκταινομένων: Τόσο το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας όσο και η Ριζοσπαστική Αριστερά φέρονται ρεαλιστικά και δεν άγονται από προσωπικές έριδες, ψευτοδιαγκωνισμούς εξουσιαστικής φρενίτιδας και εξαρτήσεις από εξωπολιτικούς φορείς- τουλάχιστον, σε σημείο "ασφυξίας", όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ή, απλά, οι Ισπανοί είναι τρελοί!

* Παρατηρήσατε κάτι..; Από τον Ιούλιο, η Ισπανία δεν έχει κυβέρνηση, γιατί έχει εκλογικό σύστημα αναλογικής φύσεως, αλλά δεν.. καταστράφηκε!!!! Επιπρόσθετα, το Ισπανικό πολιτικό σύστημα έχει την.. ευτυχία να διαθέτει επαρκή χρόνο για μετεκλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, βασισμένη, αυτονοήτως, στην εκλογική δύναμη που απέσπασε το καθένα. Στην χώρα "που γέννησε τη Δημοκρατία" (sic), δίνεται από ένα "τριημεράκι" σε κάθε πολιτικό αρχηγό, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κρυφή, προεκλογική διαπραγμάτευση-συμφωνία, με ότι αυτή συνεπάγεται..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.