Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πως "χρεοκόπησε" ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.- Τι μέλλει γενέσθαι

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Η "πονεμένη" ιστορία της Ελληνικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς που δεν είχε σχέδιο κι έγινε η ιδανική "αυτόχειρας"..

Εκ των υστέρων, πολλοί λένε και θα πουν πολλά για το εγχείρημα που, ακόμα.., ονομάζεται "Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Προοδευτική Συμμαχία". Το γεγονός πως κατάφερε, έστω με τα "δεκανίκια" ενός άλλου θνησιγενούς, όπως αποδείχτηκε, κομματικού σχήματος, να "κατακτήσει" την εξουσία, εις πείσμα όλων σχεδόν των ημεδαπών, οικονομικών και άλλων παραγόντων, έχει περάσει, ούτως ή άλλως, στην Ιστορία.

Εν τέλει, όμως, αυτή η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.- και μάλιστα, διπλή ή τριπλή, αν συνυπολογίσουμε και το δημοψήφισμα-, ήταν και η "αρχή του τέλους" του.

Τα αίτια πολλά, εξωγενή & ενδημικά. Ένα σοβαρό τέτοιο είναι, σίγουρα, η αναγκαιότητα "συμβιβασμού" με την "real politik" και τη συνακόλουθη "υποταγή"- για να χρησιμοποιήσουμε "δραματικούς" όρους, στους οποίους αρέσκεται η παραδοσιακή Αριστερά εν Ελλάδει- στα κελεύσματα του Ευρωπαϊκού "Ιερατείου". Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία σε μεγάλο μέρος των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.- δηλαδή, του κ. Τσίπρα-, να κατηγορήσουν τον τελευταίο για "κωλοτούμπα" κι άλλα ωραία, "ξεπλένοντας", ταυτόχρονα, την διαχρονική ανικανότητά των ιδίων, η οποία έφερε τη χώρα στο "χείλος" της άτακτης χρεωκοπίας.

Πέρα από την επικοινωνία, όμως, και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σ' ένα κράτος απαρτιζόμενο, εν πολλοίς, από "νεοραγιάδες", ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έδειξε πως, είτε επειδή δεν το επιθυμούσε είτε επειδή δεν μπορούσε, ήταν αδύνατο να μετεξελιχθεί σ' ένα σύγχρονο, κεντροαριστερό ή, γενικότερα, προοδευτικό κόμμα.

Ειδικά, στην Ελληνική επαρχία, ακόμα και ως κυβέρνηση, συνέχισε να έχει ισχνή παρουσία και να επαφίεται, σχεδόν ολοκληρωτικά, στις προσωπικές σχέσεις που σφυρηλάτησαν αρκετοί εκ των Βουλευτών του. Έτσι, όμως, ο αριστερός προσανατολισμός του κόμματος ήταν, δεδομένα, "έωλος" και "συγκυριακός". Η αλήθεια είναι πως εάν δεν ήταν επικεφαλής του κόμματος ο κ. Τσίπρας, η κατάρρευση θα είχε αρχίσει, ήδη, από το 2019..

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η διαγραφόμενη πορεία των πραγμάτων, οδηγεί σε μια ακόμη διάσπαση του χώρου- διαφορετικής φύσεως, οπωσδήποτε, απ' αυτή του 2015-, γεγονός για το οποίο ήδη "επιχαίρουν" διάφοροι, χωρίς να συνειδητοποιούν πως, αν μη τι άλλο, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας ο οποίος δύναται ν' αμφισβητήσει, από μόνος του, την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη- δηλαδή του πιο "απολιτίκ" , του πιο "ανενεργού" Πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ "φαντασιώνεται" πως θα ξαναγίνει ο "δεύτερος πόλος" εξουσίας στη χώρα και, όντως, ήδη είναι το δεύτερο κόμμα σε δημοτικότητα, αλλά βλέπει τη Ν.Δ. με το... "κυάλι" και δεν φαίνεται ικανό να την πλησιάσει απειλητικά, εκτός αν βάλει "νερό στο κρασί" του κι "επαναπατρίσει" στελέχη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, αποτελεί "casus belli" για πολλά στελέχη του "νέου" ΠΑΣΟΚ, που, πραγματικά, πιστεύουν πως, αργά ή γρήγορα, θα επανέλθουν στην εξουσία. 

Κερδισμένο είναι, σίγουρα, το ΚΚΕ, που δεν χρειάζεται ν' αλλάξει σε τίποτε ούτε την ρητορική ούτε την πρακτική του για ν' αποκομίσει μικρά αλλά σεβαστά οφέλη από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Συνακόλουθα, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να επανακάμψει και ο κ. Βαρουφάκης, αν και κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο..

Όσο για την κυβέρνηση.. "ανέκδοτο" που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, αυτή θα συνεχίσει να πράττει τ' αντίθετα απ' όσα είχε, προεκλογικώς, υποσχεθεί- βλέπε, για παράδειγμα, φορολογικό νομοσχέδιο..-, ούσα σίγουρη πως γι' αρκετό καιρό ακόμη θα βρίσκεται στο "απυρόβλητο" κάθε επιδραστικής κριτικής, μοιράζοντας "χάνδρες" και "καθρεφτάκια"- ή "επιδόματα"...- στους αυτόχθονες ιθαγενείς.. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.