Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τους (μας).. "έσπασαν" τα μούτρα!

Φωτογραφία: shutterstock.com

Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών ήταν πολλά και προς κάθε κατεύθυνση

Προφανώς, θα περιοριστούμε στην εσωτερική, πολιτική "σκηνή", διότι εάν επρόκειτο ν' ασχοληθούμε με την πανευρωπαϊκή, θα θέλαμε 5-6 άρθρα...

Ωστόσο, κι εδώ, στην, εν πολλοίς, "λιμνάζουσα", εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση, είχαμε ορισμένα άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα και, συνακόλουθα, συμπεράσματα.

Καταρχάς, επικοινωνιακής φύσεως. Καθώς η πολιτική επικοινωνία μεταφέρει το βάρος της ολοένα και περισσότερο στα social media, οι πιο "παραδοσιακές" πρακτικές προεκλογικής δραστηριότητας έχουν μεν ακόμα αντίκρισμα αλλά, κατά κύριο λόγο, αφορούν ημιαστικές περιοχές και, γενικότερα, την περιφέρεια, αλλά όχι τα μεγάλα αστικά κέντρα. Γι' αυτό και παρατηρούνται εντελώς διαφορετικές τάσεις εκλογικής συμπεριφοράς.

Υπάρχει κι ένας δεύτερος, καθοριστικός παράγοντας: Οι "κλασσικές" ψηφοθηρικές, πελατειακές πρακτικές "επιβιώνουν" ακόμα σε μεγάλο βαθμό κυρίως στην επαρχία και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Η αποχή, που πλησίασε το 60%, μπορεί και να είναι συγκυριακή, αλλά εμφανίζει επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχουμε και πάλι εκλογές σ' ένα χρόνο- πράγμα διόλου απίθανο εάν η σεζόν 2024-25 είναι ίδια ή και χειρότερη από την προηγούμενη-, πιθανώς να διαπιστωθεί μεγάλη αποχή και πάλι. 

Εντυπωσιακό το αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε το κυβερνητικό κόμμα, που "κατάφερε" μέσα σ' ένα χρόνο ν' απωλέσει πάνω από 1 εκατομμύριο (!) ψηφοφόρους και να λάβει τις λιγότερες ψήφους στην ιστορία του.

Παρ' όλα αυτά, δεν τίθεται θέμα απώλειας της πρώτης θέσης ως προς την εκλογική επιρροή των κομμάτων, καθώς η αξιωματική αλλά και η ελάσσων αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα δικά τους "υπαρξιακά" θέματα.

Κι αν ο κύριος Κασσελάκης μπορεί, βάσιμα, να ισχυριστεί ότι "επιβίωσε" (οριακά..), έχοντας ως επόμενο στόχο το συνέδριο του κόμματός του το Φθινόπωρο- όπου, όπως λέγεται, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις- ο κύριος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να "ψάχνονται"..

Στην..."αναμπουμπούλα", οι..."λύκοι" χάρηκαν και κάπως έτσι τα κόμματα της φονταμενταλιστικής ή lifestyle ακροδεξιάς, έφθασαν, συνολικά, σ' ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Σ' αυτές τις εκλογές, ο "μύθος" περί αποκλειστικότητας της Αριστεράς ως προς τις διασπάσεις, καταρρίφθηκε. 

Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 δεν κατόρθωσαν να πείσουν τους ψηφοφόρους και θα πρέπει ν' αντιληφθούν πως ο προοδευτικός χώρος χρειάζεται επικαιροποιημένες προσεγγίσεις και απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, ακόμα και σε ρητορικό επίπεδο. Το ΚΚΕ, αντίθετα, συνεχίζει ν' αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση σταθερότητας- παρότι έχασε κάποιες χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου.

Το εκλογικό "σώμα", από την άλλη, απέδειξε, με τον πιο "κραυγαλέο" τρόπο πως η αδιαφορία και η άγνοια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό σημείο, ενώ και το "μέσο γούστο" κατρακυλάει, καθημερινά, προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι όποιες "αναλαμπές", μόνο παραμορφωτικά λειτουργούν, κρύβοντας, προσωρινά, το, δυσκίνητο είναι αλήθεια, "τέρας" της απάθειας και της μαλθακότητας που τείνει να γίνει "φυσική κατάσταση. 

Κοιτάξτε, για παράδειγμα, ποιοι εκλέχθηκαν Ευρωβουλευτές και θα δείτε αρκετές περιπτώσεις- 7 για να είμαστε ακριβείς- όπου οι επιλογές των ψηφοφόρων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, επιεικώς, αλλοπρόσαλλες. 

Φαίνεται πως εν μέσω οικονομικών δυσκολιών, αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων και δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., πάρα πολλοί ψηφοφόροι έκαναν τον.. "κόπο" να προσέλθουν στην κάλπη με σκοπό την περαιτέρω υποβάθμιση του Ευρωκοινοβουλίου...

Αλλιώς, δεν εξηγείται... 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.