Στηλες - Et in Arcadia ego

Το arcadia938 γυρίζει την Αρκαδία με το ποδήλατο!

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα ποδηλάτου, με τοποθεσίες της Αρκαδίας που έχουμε γυρίσει με ποδήλατο και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλαχτα!

Ας ξεκινήσουμε από τις πιο κοντινές τοποθεσίες, γιατί η χάρη μας έφτασε μέχρι την μακρινή Βυτίνα, που με ποδήλατο είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες!

Με βάση μας την Τρίπολη ξεκινάει το ταξίδι...

Το ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Πέντε χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Θόδωρα.

Συνεχίζοντας στο μονοπάτι μετά από την εκκλησία, συναντάμε το "Κάθισμα του Κολοκοτρώνη", με την ανυπέρβλητη θέα της Τρίπολης.

Το ιστορικό σημείο αποτέλεσε παρατηρητήριο του αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821.

Εκκλησία ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Περίπου πέντε χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, βρίσκεται η εκκλησία της Αναλήψεως.

Η εκκλησία, η οποία έχει έναν εξαιρετικά περιποιημένο προαύλιο χώρο, δεσπόζει επάνω στον βράχο έχοντας ως θέα την όμορφη Τρίπολη.

Η διαδρομή έχει αρκετή ανηφόρα παρόλα αυτά, ενδείκνυται για τρέξιμο και ποδήλατο.

Εκκλησία ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ

Περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητράκου.

Η εκκλησία δεσπόζει επάνω στον βράχο έχοντας ως θέα την όμορφη Τρίπολη.

Η εκκλησία "κρύβει" δική της ξεχωριστή ιστορία.

Η διαδρομή έχει αρκετή συνεχόμενη ανηφόρα όμως για τους λάτρεις της άθλησης "μετ' εμποδίων", η διαδρομή ενδείκνυται για τρέξιμο και ποδήλατο.

Εκκλησία ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ

Φτάνοντας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας, 12 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, συναντάς την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής.

Μια εκκλησία που συνδυάζει στοιχεία αρχιτεκτονικά διαφορετικών τάσεων της ελληνικής ιστορίας, πέτρα, μάρμαρο, ξύλα και κεραμίδια, και πουθενά τσιμέντο.

Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα.

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται το Ηρώον, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τον Δήμο Μαντινείας.

Τα τρία κτίσματα, ο ναός, το Φρέαρ Ιακώβ και το Ηρώον συμβολίζουν την Αγία τριάδα.

 

Χωριό ΛΟΥΚΑΣ

Περίπου δεκατέσσερα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη βρίσκεται το χωριό Λουκάς που ανήκει στη δημοτική ενότητα Μαντινείας.

Στον χαμηλό λόφο αριστερά στην είσοδο του Λουκά θα βρείτε το εκκλησάκι του Αι-Γιώργη το οποίο έχει κτισθεί πάνω σε ερείπια πύργου της αρχαιότητας.

Η εκκλησία, δεσπόζει επάνω στον βράχο, σε υψόμετρο 658 μέτρων, έχοντας ως θέα τον Μαντινειακό κάμπο.

Στο σημείο μπορείτε να μεταβείτε με ποδήλατο αφού αποτελεί μια ομαλή διαδρομή.

And the Oscar goes to... ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Η Βυτίνα έχει απόσταση περίπου 36 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, γεγονός που την καθιστά έναν μακρινό προορισμό με ποδήλατο, εκτός αν είσαι ο Χρήστος Βολικάκης.

Στην διαδρομή για Βυτίνα, θα συναντήσεις το χωριό Κάψια και την ξακουστή πλατεία Λεβιδίου.

Η διαδρομή έχει αρκετή ανηφόρα, αλλά καθώς φτάσεις στον προορισμό και αντικρίσεις την γραφική πλατεία, τον δρόμο της αγάπης και πιεις και ένα ρακόμελο, με μέλι από τοπικούς παραγωγούς, ξεχνάς την κούραση.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.