Στηλες - Ρεπορταζ 93.8

Ρεπορτάζ 938: "Λευτεριά" στους καπνιστές!

Πολίτες της Τρίπολης μιλούν για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Το κάπνισμα είναι ένα θέμα που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα.

Πόσο βλαβερό είναι τελικά το κάπνισμα; 

Θα καταφέρει ο αντικαπνιστικός να συμβάλει στη μείωσή του;

 

Σε σχετικά ερωτήματα, μάς απαντά παρακάτω ο κ. Θεοχάρης Αναγνωστάκος, πνευμονολόγος στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης:

-Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος;
Το κάπνισμα επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, που αποτελεί μέγιστο και πολύπλευρο πρόβλημα υγείας. Δυσχεραίνει και χαλάει τη ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα θα μειώσει το προσδόκιμο όριο της ζωής του κατά 4,5 με 5 χρόνια.

-Σε πολλά συνέδρια πνευμονολογίας αναφέρεται ότι οι καπνιστές παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα, πείτε μας λίγα λόγια για το παθητικό κάπνισμα.
Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιδράσεις στους μη καπνιστές. Οι παθητικοί καπνιστές έχουν 25-30% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους καπνιστές. Δεν ξέρω αν πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα, σίγουρα όμως δεν μπορεί κάποιος να αναγκάζει τους συνανθρώπους του στο παθητικό κάπνισμα από την στιγμή που είναι αποδεδειγμένο ότι είναι βλαβερό για αυτούς.

-Πιστεύετε με την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου θα τελματωθεί η χρήση του τσιγάρου;
Δεν είναι ότι το πιστεύω μόνο, ειδικά στο εξωτερικό που τηρείται χρόνια, στις ευαίσθητες ηλικίες μέχρι και 25 έχει ελαττωθεί σημαντικά. Είναι και λογικό διότι όταν δεν μπορείς να καπνίσεις στους χώρους που κινείσαι, το μειώνεις. Nα σημειωθεί ότι μαζί με την μείωση του καπνίσματος μειώθηκαν αισθητά και τα νοσήματα σχετικά με το κάπνισμα.

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.