Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Οι Πατριάρχες της Τρίπολης

Στους "Δρόμους τους Τρίπολης", φιλοξενούνται δύο Πατριάρχες, ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' και ο Πατριάρχης Φώτιος.

 

Στους δρόμους της Τρίπολης διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μόνο δύο Πατριάρχες.

Να επισημάνουμε ότι ένας από τους δύο που θα αναφερθούν παρακάτω και πιο συγκεκριμένα ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε', ήταν από την Αρκαδία, από το όμορφο ορεινό χωρίο της Δημητσάνας.

 

Οδός Πατριάρχου Γρηγορίου Ε'

Από τη βόρια πλευρά της πλατείας Κολοκοτρώνη, μέχρι το ναό Νεομάρτυρα Παύλο.

Ο Γρηγόριος Ε', ήταν ο Εθνομάρτυρας Πατριάρχης της Κωνσταντινουπόλεως. Το όνομά του συνδέεται αναμφισβήτητα με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Γορτυνίας από πολύ φτωχούς γονείς. Το 1785 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Σμύρνης. Με την ηρωική του ψυχή και την πίστη του στον Αγώνα θυσιάστηκε την ημέρα του Πάσχα στις 10 Απριλίου 1821, με το επιδεικτικό κρέμασμά του υπό των Τούρκων στη μεσαία πύλη των Πατριαρχείων και αφού βασάνισαν το σώμα του, το έριξαν στον Κεράτιο κόλπο. 

Στις 16 Απριλίου 1821 βρήκε το σώμα του πλεούμενο στη θάλασσα, διερχόμενος για τη Ρωσία, ο Κεφαλλονίτης πλοίαρχος Γεώργιος Σκλάβος και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου κατά διαταγή του Τσάρου έγινε η κηδεία του στις 19 Ιουνίου 1821 με μεγαλοπρέπεια όπως άξιζε σε Εθνομάρτυρα. 

Μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει στηθεί ο ανδριάντας του με έξοδα του Εθνικού Ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. 

 

Οδός Πατριάρχου Φωτίου  

Δεύτερη πάροδος δεξιά της οδού Ναυπλίου.

Ο Πατριάρχης Φώτιος, γεννήθηκε τι 820 μ.Χ. 

Το 875 εξελέγη Πατριάρχης. Το 867 καθηρέθη και επανήλθε στο θρόνο του το 878 έως το 886. Επί της εποχής του έγινε το Σχίσμα των Εκκλησιών.

Έγραψε πολλά θεολογικά βιβλία, όπως "Η Μυριόβιβλος", "Λέξεων συναγωγή" και άλλα...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.