Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Τσερνόμπιλ": Ο.."κορωνοϊός" του 1986!

Μεγάλες διαφορές μεταξύ των δυο γεγονότων αλλά και αρκετές ομοιότητες!

Το πυρηνικό δυστύχημα στο σοβιετικό, τότε, εργοστάσιο, είχε δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στην ελληνική, κοινή γνώμη, χωρίς βέβαια να μπορεί να φθάσει σ' "ένταση" αυτό που συμβαίνει τώρα, τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, υφίστανται ομοιότητες, όπως η χρονική περίοδος- το περιστατικό στο Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα την "Κυριακή των Βαΐων" του 1986- η "επιδρομή" των Ελλήνων πολιτών στα τότε σούπερ μάρκετ, αλλά και κάποια υποτυπώδη προληπτικά μέτρα που φυσικά δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά..

 

Όπως, αναμφίβολα, δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης όσον αφορά την δημοσιογραφική ενημέρωση του τότε με την σύγχρονη. Χωρίς ιδιωτικά ΜΜΕ και διαδίκτυο η Ελλάδα το 1986, μια χώρα που, από τηλεοπτική και ραδιοφωνική άποψη, διέθετε μόνο κρατικά δίκτυα. Α, και κάποιους λεγόμενους "πειρατικούς" ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Πολλές ήταν, όμως, οι εφημερίδες εκείνες που όχι μόνο προέβαλαν το γεγονός του δυστυχήματος, αλλά με λίαν "εκφοβιστικούς" τίτλους αναφερόντουσαν σ' ένα "αποκαλυπτικό" τοπίο, προσπαθώντας, φυσικά, να προσελκύσουν αναγνώστες. Έτσι, ακόμα και "θύματα" είχαν αναφερθεί στην Ελλάδα, ενώ, για κάποιο χρονικό διάστημα, μερίδα των εντύπων παρουσίαζε την κατάσταση ως "καταστροφική".

Σήμερα, ο κίνδυνος της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μεν υπαρκτή, τα δε "στρατιωτικά" μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση πρωτοφανή στην μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία. Ουσιαστικό "κλείσιμο" και "παράλυση" της οικονομικής δραστηριότητας, απαγόρευση συναθροίσεων, αυστηρά μέτρα υγιεινής και άλλα. 

 

Αντίθετα, το "Τσερνόμπιλ" είχε, μάλλον, βοηθήσει τότε τους δείκτες κατανάλωσης, χωρίς να επηρεάσει, επί της ουσίας, την καθημερινότητα των Ελλήνων. Οι τελευταίοι δεν άλλαξαν σε τίποτε τα σχέδια τους για το Πάσχα του 1986 και μόνο το ακόλουθο καλοκαίρι κάποιοι, ίσως πιο "ευαίσθητοι", πήραν μέτρα αυτοπροστασία απέναντι, κυρίως, σε προϊόντα που θεωρήθηκαν δυνητικώς "ραδιενεργά". Και το Φθινόπωρο, όποτε έβρεχε, μερικοί Έλληνες σταυροκοπιούνταν..

Επιπρόσθετα, είναι πολύ πιο δύσκολο σήμερα ν' "αποκρύψει" μια χώρα ότι βρίσκεται υπό καθεστώς "κρίσεως", σαν αυτό που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες από την Κίνα κι ακόμα επεκτείνεται στην υφήλιο. Τότε, το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης είχε απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, με αποτέλεσμα να γίνει ευρύτερα γνωστό το γεγονός χάρη στους Σουηδούς και τις δικές τους μετρήσεις για τη ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα.

Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να καταστούν σαφείς οι συνθήκες γύρω από το δυστύχημα, μ' αποτέλεσμα να έχουμε τη δημιουργία και μιας πολύ καλής τηλεοπτικής σειράς, του δραματοποιημένου ντοκυμαντέρ "Τσερνόμπιλ" (παραγωγής HBO).

Δεν γνωρίζουμε πότε θα γυριστεί κάτι αντίστοιχο γι' αυτό που βιώνουμε σήμερα αλλά πιθανολογούμε πως θα γίνει σύντομα..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.