Αφιερωματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 938: Ο καλλωπισμός των Τριπολιτών τον 19ο αιώνα!

Οι κουρείς ήταν μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα της Τρίπολης, η οποία παρείχε υπηρεσίες ξυρίσματος, καλλωπισμού και περιποίησης της κόμης των ανδρών. 

 

Εκτός αυτών πρόσφεραν και πρόχειρες ιατρικές υπηρεσίες με τις αφαιμάξεις που έκαναν χρησιμοποιώντας βδέλλες κάτω από τα αυτιά των παχύσαρκων, οι οποίοι πίστευαν ότι έτσι απόφευγαν τον "ταμπλά", το εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Χαρακτηριστικό της εργασίας των κουρέων ήταν το υπερβολικά μεγάλο ωράριο εργασίας το οποίο το Σάββατο παρατεινόταν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι κουρείς τον 19ο αιώνα έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην καθιέρωση της λιτανείας του Νεομάρτυρος Δημητρίου και γι' αυτό το λόγο το 1898 είχαν αφιερώσει στον ομώνυμο ναό του Αγίου την εικόνα που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο προσκυνητάρι αριστερά της εισόδου του ναού. Το 1904 επίσης αφιέρωσαν την εικόνα του Αγίου που βρίσκεται στο τέμπλο.

 

Γνωστοί κουρείς της Τρίπολης στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν οι: Ιωάννης Βαρβέρης, Παναγιώτης Βλασσόπουλος ή Φασουλής, Χαρίλαος Κουλούκης, Γεώργιος Πετρόχειλος, Κυριάκος Διακόπουλος ιδιοκτήτης του κουρείου "Άδωνις".

Η άνοδος της αστικής τάξης και η όλο και πιο συχνή έξοδος και συμμετοχή των γυναικών σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (θέατρο, χοροί) έκανε αναγκαία τη δημιουργία κομμωτηρίων για την περιποίηση των μαλλιών των κυριών. 

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι κομμωτές Ιωάννης (1906 – 2001) και ο Χρήστος Μορφωνιός (1911 – 1994), Χαρ. Φιλόπουλος (1905 – 1993) και ο Αναστάσιος Καλογερόπουλος, αναδείχθηκαν ως οι κύριοι κομμωτές των κυριών της Τρίπολης. Οι ίδιοι υπήρξαν εισηγητές των καινούργιων τάσεων  της κομμωτικής και άρχισαν τη συστηματική χρήση καλλυντικών, ενώ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις Τριπολίτισσες για πολλά χρόνια.

Τα αρώματα και τα καλλυντικά είναι προϊόντα που απευθύνονται κυρίως στις γυναίκες. Η διακίνηση των διαφόρων καλλυντικών γινόταν κυρίων από τα καταστήματα ψιλικών, τα κομμωτήρια και τα κουρεία. Στην παρασκευή και τη διάθεση των αρωμάτων σημαντικό ρόλο έπαιζαν τα φαρμακεία τα οποία και παρασκεύαζαν κολόνιες και αρώματα λόγω του ότι η βάση αυτών των προϊόντων είναι το οινόπνευμα. Οι φαρμακοποιοί που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δημιουργία αρωμάτων ήταν ο Παναγιώτης Καρώνης (1868 – 1938) και ιδιαιτέρως οι Αναστάσιος (1871 – 1941) και Περικλής (1909 – 1977) Πετούνης.

Το 1934 επίσης, ιδρύθηκε στην Τρίπολη το "Μυροπωλείο Μπουρούνη" που βρισκόταν στην οδό Ερμού.
Στο μυροπωλείο υπήρχε ξεχωριστή εργαστηριακή εγκατάσταση στην οποία παρασκευάζονταν διάφορα καλλυντικά και κολόνιες, ενώ διατίθεντο επίσης και καλλυντικά ευρωπαϊκής προέλευσης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.