Στηλες - Αρκαδικο λεξικο

Η πνευματική ανάπτυξη της Αρκαδίας! (photos)

Πώς μπορούν άραγε να ενώνονται οι εικόνες της παραπάνω φωτογραφίας; Κι όμως έχουν κάτι κοινό και τα μέρη αυτά που απεικονίζονται "συνέβαλαν" στην πνευματική ανάπτυξη των πολιτών της Αρκαδίας.

Προς το τέλος του 17ου αιώνα και το 18ο αιώνα στην υπόδουλη Ελλάδα παρατηρείται μία πνευματική ανάπτυξη και ιδρύονται διάφορα σχολεία.

Στην Αρκαδία μάλιστα κατά την περίοδο αυτή λειτούργησαν σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Μονή του Φιλοσόφου που ίδρυσε το 963 μ.Χ. ο Ιωάννης Λαμπαρδόπουλος, ο αποκαλούμενος και φιλόσοφος, λόγω της γενικής του παιδείας.  

Σχολή Δημητσάνας 

Την ιδέα ίδρυσης Σχολής στη Δημητσάνα είχαν δύο Δημητσανίτες μοναχοί, ο Γεράσιμος Γούνας και ο Αγάπιος Λεονάρδος που είχαν εκπαιδευτεί στη Σμύρνη. Οι δύο αυτοί μοναχοί ήρθαν στη Δημητσάνα το 1764 και αποφάσισαν να ιδρύσουν τη Σχολή σε χώρο που πρόσφεραν δωρεάν οι επίτροποι του ναού της Αγίας Κυριακής στον περίβολο του ναού.

Ο ιδρυτής και σχολάρχης Αγάπιος αποχώρησε το 1781, αφού άφησε διάδοχό του τον Αγάπιο Παπαδόπουλο ή Παπαντωνόπουλο, ο οποίος διηύθυνε τη σχολή για 32 χρόνια και έφτασαν να φοιτούν 150 μαθητές. Κατά την επανάσταση παρατηρείται κάμψη της Σχολής. Ο Καποδίστριας έδειξε ενδιαφέρον και λειτούργησε στη Δημητσάνα Αλληλοδιδακτικό σχολείο και Ελληνικό. 

Μεγάλη λοιπόν, η προσφορά της Σχολής και της σπουδαίας  Βιβλιοθήκης της που εμπλουτίστηκε και με βιβλία που μεταφέρθηκαν από τη Μονή Φιλοσόφου. 

 

Σχολή Τρίπολης

Πρέπει να λειτούργησε πριν το 1757. Οπως γράφει ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος:

Σχολές λειτούργησαν επίσης στα Λαγκάδια, στη Βυτίνα, στη Στεμνίτσα, στη Ζάτουνα, στα Δολιανά, στο Παστό Κυνουρίας και σε άλλα χωριά της Αρκαδίας.

Το 1831 εγκαινιάστηκε στην Τρίπολη νέο Σχολείο το Καποδιστριακό, αλληλοδιδακτικό, στη θέση του σήμερα βρίσκεται το Μαλλιαροπούλειο θέατρο.

Την ίδια εποχή λειτούργησε στην Τρίπολη  και ελληνικό σχολείο. Το 1890 λειτούργησε και τρίτο σχολείο, το Γυμνάσιο Θηλέων στη θέση που σήμερα είναι το Μαντζούνειο, γνωστό τότε ως Καθολικό. Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα για την βιβλιοθήκη του "Πανός".

Το 1880 ιδρύθηκε και Παιδαγωγική Ακαδημία που λειτούργησε μέχρι το 1990. Λειτούργησε επίσης στην Τρίπολης Ιερατική Σχολή.

Επίσης σπουδαίο ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη της Αρκαδίας, έπαιξαν και τα τυπογραφεία της Τρίπολης και οι εφημερίδες της. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό αφιέρωμα

 

Πληροφορίες από το βιβλίο "Πνευματική Αρκαδία"- Θανάσης Κυριαζόπουλος/ Κώστας Πανόπουλος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.