Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Η ιστορία πίσω από τα Χασάπικα της Τρίπολης! (pic)

Η έρευνα του arcadia938, αυτή τη φορά επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πόλης, που άλλαξε αρκετές φορές μορφή. Αναφερόμαστε στα "χασάπικα", όπως ήταν γνωστά κάποτε, τα οποία βρίσκονταν στην Πλατεία της Νέας Δημοτικής Αγοράς.

 

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν, με χρονολογική σειρά, οι ποινικές φυλακές της πόλης μας, το Εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου, η Νέα Δημοτική αγορά (Χασάπικα) και σήμερα είναι χώρος στάθμευσης.

 

Ας ξεκινήσουμε από το 1823, που ψηφίζεται ο πρώτος Σωφρονιστικός Κώδικας για τις ποινικές φυλακές.

 

 

Από τις πρώτες ημέρες της ύπαρξης του νέου Ελληνικού κράτους, μετά την απελευθέρωση μας από τον τούρκικο ζυγό, έπρεπε να καταβληθεί προσπάθεια για την εμπέδωση της τάξεως, ένεκα της αναρχίας που επικρατούσε. Την ανάγκη αυτή αντιμετώπισε η Β’ Συνέλευση των Ελλήνων το 1823, αφού ψήφισε τον πρώτο ποινικό κώδικα, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβλεπε ποινές φυλακίσεως.

 

 

Το κτίριο των φυλακών, η κεντρική είσοδος και η ανατολική πλευρά του κτιρίου.

 

Οι φυλακές της Τρίπολης, υπήρχαν επί εποχής του Καποδίστρια, ο οποίος κατανόησε την ανάγκη οργανωμένων φυλακών και το 1830 ψήφισε τον πρώτο Σωφρονιστικό Κώδικα. Κάποια στιγμή οι φυλακές, για άγνωστους λόγους, σταμάτησαν να λειτουργούν και έτσι αυτό το σημείο παραχωρήθηκε στο Δήμο Τρίπολης.

 

Αρχικά, μετά το κλείσιμο των φυλακών το 1928, ο χώρος χρησίμευε ως υπαίθρια αποθήκη του Δήμου.

 

Λίγο πριν τα "χασάπικα"… εκκλησία του Αγίου Ελευθέριου!

 

Το 1928 υπήρχε στον χώρο αυτό, ένας μεγάλος πλάτανος, στη μέση περίπου του χώρου. Κοντά στον πλάτανο υπήρχε το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου. Το εκκλησάκι φρόντιζαν οι γειτόνισσες και το λειτουργούσε ο ιερέας του Αγίου Βασιλείου, Παπα- Σινόπουλος Παναγιώτης (φώτο).

 

 

Οικονόμος- Παναγιώτης Σινόπουλος (1918-1959)

 

Το εκκλησάκι παρέμεινε μετά το κλείσιμο των φυλακών, μέχρι την εποχή που άρχισαν οι εργασίες για τη Νέα Δημοτική Αγορά.

 

Οι εργασίες πιθανόν άρχισαν στο τέλος του 1954 ή αρχές 1955. Ο χώρος καθαρίζεται, το εκκλησάκι κατεδαφίζεται και ο πλάτανος κόβεται.

 

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς- Χασάπικα!

 

 

Ο τότε Δήμαρχος Γεώργιος Μουτζουρόπουλος, έλεγε χαρακτηριστικά για την ανέγερση της Νέας Δημοτικής Αγοράς και υπερασπιζόμενος τα όσα είχε προσφέρει για την ανέγερση της, ότι: "Η Νέα Δημοτική Αγορά είναι έργο και προϊόν του μόχθου μου και των αγώνων μου"  (Εφημ. Αλήθεια 2/6/1963)

 

Εν τω μεταξύ πάνω από 15 κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία είχαν μεταφερθεί στη Νέα Αγορά από την παλαιά. Η Αγορά εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια κατά τον καλύτερο τρόπο το κοινό της πόλης μας.

 

 

Επίσης τα πρώτα χρόνια, στη μεριά της οδού Δεληγιάννη γινόταν και ένα μικρό παζάρι κάθε Σάββατο. Οι γεωργοί πωλούσαν σιτηρά, καρύδια, αμύγδαλα και άλλα προϊόντα.

Μέχρι και τον τελευταίο χρόνο πριν την κατεδάφιση, γινόταν μεγάλη λαϊκή αγορά με γεωργικά προϊόντα, η οποία μετά την απόφαση του Δήμου μεταφέρθηκε στην περιοχή Μπασιάκου.

 

 

Όμως όπως είναι και το λογικό, τα χρόνια πέρασαν και τα πράγματα άλλαξαν...

Η φθορά του κτιρίου έγινε αισθητή. Ίσως δεν έγιναν ενδιάμεσα και οι απαραίτητες συντηρήσεις. Τα πίσω καταστήματα ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένα. Πολλοί καταστηματάρχες πήραν σύνταξη και η αγορά άρχισε να διαλύεται.

Ο Δήμος, αφού βρίσκονταν τα κτίρια σε αυτή την κατάσταση, αποφάσισε την κατεδάφιση της Αγοράς, η οποία άρχισε περίπου στις αρχές Οκτωβρίου 2010.

 

Από το 2012 περίπου στον χώρο των παλαιών φυλακών υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων!

 

Ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος άλλαζε μορφή από το 1928 περίπου μέχρι και το 2012, παραμένει μέχρι και σήμερα parking αυτοκινήτων.

Η ιστορία των "χασάπικων" της Τρίπολης είναι μεγάλη, όλοι οι Τριπολίτες γνωρίζουν το σημείο αυτό και το αναφέρουν με αυτό το όνομα ακόμα και σήμερα, παρόλο που πλέον είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ' ότι το θυμούνταν.

Στις μνήμες μας θα είναι πάντα τα "χασάπικα" ως σημείο συνάντησης.... 

                                                                                                                                             

ΠΗΓΗ: "Ο χώρος έχει τη δική του ιστορία" του Νίκου Αργυρόπουλου                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.