Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Σπουδαίοι Αρκάδες καθηγητές! (part #1)

Το arcadia938.gr για άλλη μια εβδομάδα διεξάγει έρευνα για τις οδούς. Αυτή τη φορά, η έρευνα, επικεντρώνεται σε ανθρώπους των γραμμάτων και πιο συγκεκριμένα σε σπουδαίους Αρκάδες καθηγητές.

 

Η έρευνα συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, οι δρόμοι που θα "περπατήσουμε", αφορούν λαμπρούς καθηγητές. Τα ονόματα τους δόθηκαν σε οδούς της Τρίπολης ως ένδειξη τιμής. Μερικοί από αυτούς, δίδαξαν στα καλύτερα Πανεπιστήμια και τα έργα ορισμένων υπάρχουν μέχρι σήμερα.

 

Αναφερόμαστε με χρονολογική σειρά στους:

 

-Καστόρχης Καλλίνικος (1789-1877)

-Οικονομίδης Βασίλειος (1814-1894)

-Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος (1815-1891)

-Πύρλας Ιωάννου (1817-1901)

 

-Μιστριώτης Γεώργιος (1840-1916)

-Δημήτριος Γουδής (1875-1939)

-Βέης Κωνσταντίνος (1879-1963)

-Βέης Νικόλαος (1887-1958)

 

Η έρευνα μας θα ξεκινήσει με τους τέσσερις πρώτους τους: Καστόρχη Καλλίνικο, Οικονομίδη Βασίλειο, Παπαρρηγόπουλο Κωνσταντίνο και Πύρλας Ιωάννου. 

 

-Καστόρχης Καλλίνικος (1789-1877) 

Η οδός βρίσκεται δεύτερη πάροδος αριστερά της οδού Παντελεήμονος μέχρι της οδού Ασημάκη Φωτήλα.

Ο Καστόρχης Καλλίνικος, γεννήθηκε στη Δημητσάνα το 1789. Ήταν κληρικός και συγγενής του Πατριάρχη Γηγορίου Ε’. Ίδρυσε στην Τρίπολη σχολείο στο οποίο φοίτησαν πολλοί μαθητές αγωνιστές που χρησίμευαν στο νεοσύστατο Κράτος. Το 1852 έγινε αρχιεπίσκοπος Φθιώτιδας και Λοκρίδας, αφού τα προηγούμενα έτη υπήρξε ηγούμενος της Μονής Κανδύλας και έλαβε μέρος στη μάχη του Λεβιδίου. Ήταν και πρακτικός γιατρός. Απεβίωσε το 1877 στην Αθήνα.

 

-Οικονομίδης Βασίλειος (1814-1894)

Η οδός βρίσκεται από της βόρειας πλευράς του Δικαστικού Μεγάρου, μέχρι της οδού Μαινάλου.

Ο Οικονομίδης Βασίλειος, γεννήθηκε στη Βυτίνα- Γορτυνίας. Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Σπούδασε στο Μόνακο της Γερμανίας για 7 χρόνια και πήρε τα διπλώματα της Νομικής και της Φιλολογίας. Το 1845 διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, έκτακτος Καθηγητής του Ρωμαϊκού Δικαίου. Το 1847 διορίστηκε επίτιμος Καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας. Συνέγραψε πολλά νομικά βιβλία, τα οποία μέχρι σήμερα φωτίζουν την δικαιοσύνη της Ελλάδας. Διετέλεσε επίσης Σύμβουλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος του Επιστημονικού Συλλόγου και Σύμβουλος του Υπουργείου των Οικονομικών. Απεβίωσε το 1894 στην Αθήνα.

 

-Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος (1815-1891)

 Η οδός βρίσκεται από τη βόρεια πλευρά του Ιερού ναού "Προφήτου Ηλία", μέχρι της οδού της 28ης Οκτωβρίου.

 

Ο Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος, καταγόταν από την Βυτίνα της Γορτυνίας, αλλά γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1815. Ο πατέρας του ήταν τραπεζίτης πολύ πλούσιος. Έμεινε ορφανός έξι χρόνων και μαζί με τη μητέρα του και τον αδερφό του, πήγε στην Οδησσό της Ρωσίας όπου μορφώθηκε, με την οικονομική βοήθεια του Τσάρου Αλεξάνδου Α’ και με συμμαθητή του τον Αλέξανδρο Ραγκαβή. Το 1828 πήγε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στο Κεντρικό Σχολείο της Αίγινας, με διδάσκαλο του τον Γεώργιο Γεννάδιο. Μετά πήγε σε Γαλλικό και Γερμανικό Πανεπιστήμιο, όπου συμπλήρωσε τη μόρφωσή του. Το 1845 διορίστηκε Καθηγητής Γυμνασίου στην Αθήνα και το 1851 έκτακτος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Μαζί με τον αδερφό του Πέτρο εξέδωσε την εφημερίδα "Ελλήν", πολιτικό και επιστημονικού περιεχομένου. Σαν μεγάλος ιστορικός της νεώτερης Ελλάδας, έγραψε την "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους", με σαφήνεια και είναι μέχρι σήμερα μια εξαιρετική ιστορική πηγή. Τον εξύμνησαν πολλοί ξένοι ιστορικοί. Απεβίωσε το 1891.

(Φωτό πάνω δεξιά) Προτομή του Κ. Παπαρρηγόπουλου, στο κήπο του Ζαππείου στην Αθήνα

 

-Πύρλας Ιωάννης (1817-1901)

Η οδός είναι από το τέρμα της οδού Κοραή, μέχρι της οδού Τρικόρφων.

 

Ο Πύρλας Ιωάννης, ιατροφιλόσοφος. Γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 20 Ιανουαρίου 1817. Ήταν πολύ φτωχός από τον πατέρα του. Εγγράφηκε το 1835 στο πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, που ήταν στο Ναύπλιο. Μετά φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το δίπλωμα του ιατρού, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και επανήλθε στην Ελλάδα. Από τα πρώτα του χρόνια, το 1835 ως μαθητής του Γυμνασίου, απασχολούταν με την ανακάλυψη και τελειοποίηση του Υδρωλογίου (ρολόι κινούμενο με νερό), διότι είχε ιδιαίτερα κλίση προς τα φυσικομαθηματικά. Η Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας, λόγω της εφεύρεσης του, του απένειμε σχετικό δίπλωμα. Για πολλά χρόνια ήταν ιατρός της Τρίπολης, Ιατροδικαστής, Αστυΐατρος, Νομίατρος, Αρκαδίας, Καθηγητής Φυσικών Επιστημών και Έφορος των Αρχαιοτήτων. Εξέδιδε την εφημερίδα "Βελτίωσις" (1850-1862). Επί συνεχή έτη εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος. Το 1862 εξελέγη Πληρεξούσιος της Εθνικής Συνέλευσης και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1876 διορίστηκε Καθηγητής της Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγραψε πολλά βιβλία διαφόρων θεμάτων, πολλές μελέτες Ιατρικής, Φυσικής, Γεωργικής και Οικιακής οικονομίας και πολλές διατριβές. Απεβίωσε ο 1901.

Ο ερευνητής Αντώνιος Πισσάνος, ξεσκαλίζοντας τα αρχεία της Γαλλικής Ακαδημίας, ανακάλυψε, τη δεκαετία του 1930, ότι ο πραγματικός εφευρέτης του αερόπλοιου ήταν ο Έλληνας Ιωάννης Πύρλας.

Πολυγραφότατος και υπερδραστήριος δίδαξε μέχρι και στη Σχολή Καλών Τεχνών την "Καλλιτεχνική Ανατομία".

 

"Στους δρόμους της Τρίπολης", μπορείς να βρεις πολλά και ενδιαφέροντα ιστορικά θέματα, τα οποία μπορείς να συζητάς για ώρες. Ένα από αυτά; Οι Αρκάδες διδάσκαλοι, των οποίων τα έργα φωτίζουν το τούνελ της ζωής και μας δείχνουν τον δρόμο για τη γνώση....

Η συνέχεια των Αρκάδων καθηγητών την επόμενη εβδομάδα, στη στήλη του arcadia938.gr, "Retro: Δρόμοι της Τρίπολης".

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.