Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

"Αδικημένοι" ήρωες του 1821

Αυτή την εβδομάδα οι "Δρόμοι της Τρίπολης" μας πάνε μερικά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1821. Μια χρονολογία που στιγμάτισε το Ελληνικό Έθνος με την Ελληνική Επανάσταση.

 

Η Ελληνική Επανάσταση, ήταν ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Οι οδοί που θα ερευνήσουμε αφορούν σε μερικούς απο τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Άλλοι με το περίσσειο θάρρος τους και άλλοι με το να μοιράσουν απλόχερα την περιουσία τους για την απελευθέρωση του Έθνους, όλοι βοήθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη γνωστή σε όλους μας έκβαση στον Αγώνα του 21'.

Τα άτομα που βρίσκονται στους "Δρόμους της Τρίπολης" και θα αναφερθούν είναι: o Ζαχαριάς "Μπαρμπιτσιώτης", η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Νικηταράς- Σταματελόπουλος Νικήτας και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

 

Οδός Ζαχαριά "Μπαρμπιτσιώτη"

Από την 28ης Οκτωβρίου, μέχρι την οδό Παπαναστασίου.

Ο Ζαχαριάς "Μπαρμπιτσιώτης" (1759 - 1803 ή 1804), γνωστός επίσης και ως Καπετάν Ζαχαριάς. Ήταν κλέφτης επί Τουρκοκρατίας και έδρασε στον Μωριά από το 1776 έως τον θάνατό του.

Καταγόταν από μεγάλη κλέφτικη οικογένεια του Μωριά. Κατά τον Γιάννη Βλαχογιάννη, γεννήθηκε το 1759 στη Μπάρμπιτσα και έδρασε κυρίως στη Μάνη. Σε ηλικία 18 ετών έγινε κλέφτης και σύντομα ανέλαβε καθήκοντα καπετάνιου. Υπήρξε δάσκαλος του Νικηταρά και εκείνος που ενέπνευσε τον Κολοκοτρώνη στον Αγώνα...

Από τους προδρόμους του κινήματος της Εθνικής ανεξαρτησίας, προσπάθησε να ενώσει τους αρματολούς όλης της Ελλάδας εναντίον των Τούρκων.

Αργότερα οι Τούρκοι τον διόρισαν "μπασμπόγου και ζαμπίτη" (αστυνομικό επόπτη) όλης της Πελοποννήσου. Με το νέο του αξίωμα ο Ζαχαριάς ενίσχυε τους αρματολούς "όσο να μπορέσωμεν να σηκώσωμεν τον τόπον, την μικρολογίαν, να γλυτώσωμεν τη πατρίδα".

Τελικά ο Ζαχαριάς δολοφονήθηκε στις 20 Ιουλίου 1805 στα Τσέρια, έπειτα από προδοσία. Πιο συγκεκριμένα από άνθρωπο του Μούρτζινου, στον πύργο του κουμπάρου του, Κουκέα. Ο ίδιος μάλιστα έστειλε το κεφάλι του στην Τρίπολη. 

Το τέλος του Μπαρμπιτσιώτη γράφτηκε στο χωριό Τσέρια του Δήμου Δυτικής Μάνης σε αυτόν τον πύργο του κουμπάρου του, που τον πρόδωσε...

 

 

Οδός Μπουμπουλίνας

Από την οδό Πελοπίδα αριστερά, μέχρι την οδό Κρήτης.

Η Μπουμπουλίνα, ήταν μια "ψυχωμένη" ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της επανάστασης του 21' και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα...

Την έλεγαν Λασκαρίνα και ήταν κόρη ενός Υδραίου πλοίαρχου και γεννήθηκε το 1771. Διέθεσε όλη την περιουσία της για τον αγώνα και σαν καπετάννισα του ιδιόκτητου πλοίου της "Αγαμέμνων" το οποίο κυβερνούσε η ίδια, έλαβε μέρος στην πολιορκία της Μονεμβασιάς, της Τριπολιτσάς και του Αναπλιού. Απεβίωσε από βόλι συμπατριώτη το 1825.

Έτσι η Μπουμπουλίνα, που αφιέρωσε όλη της τη ζωή για την απελευθέρωση του έθνους της, σκοτώθηκε άδοξα σε μια συμπλοκή. Οι Ρώσοι μετά τον θάνατό της, της απένειμαν τον τίτλο της "Ναυάρχου", έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικεία μορφή.

 

Οδός Νικηταρά Νικήτα  

Τρίτη πάροδος δεξιά της οδού Ταξιαρχών, μέχρι της οδού Σπετσεροπούλου.

Ο Νικηταράς- Σταματελόπουλος Νικήτας, γεννήθηκε στο χωριό Μεγάλη Αναστάσοβα- Αλαγονίας το 1787. 

Ήταν από τους σπουδαιότερους οπλαρχηγούς και ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Από έντεκα χρόνων έγινε κλέφτης και ακολούθησε τον πατέρα του Σταματέλο ή Τουρκολέκα στα βουνά του Μωριά. 

Ένας από τους πιο γνωστούς και γενναίους ήρωες του 1821 ήταν αναμφίβολα ο Νικηταράς, γνωστός και ως "Τουρκοφάγος". 

Τίμιος και ανιδιοτελής, από την αρχή της επανάστασης βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή στο πλευρό του θείου του, Κολοκοτρώνη. Στη μάχη των Δερβενακίων μάλιστα η ορμητικότητα του ήταν τόσο μεγάλη που έσπασε τρία σπαθιά ενώ το τέταρτο κόλλησε στο χέρι του, καθώς έπαθε αγκύλωση και χρειάστηκε ιατρική βοήθεια. Σ’ αυτήν τη μάχη του κόλλησαν το προσωνύμιο "Τουρκοφάγος", διότι όπως τον αντίκρισαν μέσα στα αίματα, έμοιαζε με σαρκοφάγο ζώο. 

Παρ᾽ όλα αυτά, η φτώχεια και η τύφλωσή του τον οδήγησαν τελικά στην επαιτεία. Με εντολή της αρχής που όριζε τα πόστα επαιτείας στον Πειραιά, του όρισαν μια θέση κοντά στην σημερινή εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπαν να στέκεται εκεί κάθε Παρασκευή.

Το σπαθί του Νικηταρά στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.


Τα βασανιστήρια που πέρασε στη φυλακή ήταν φρικτά. Όταν πια αποφυλακίστηκε η υγεία του είχε κλονιστεί σοβαρά με αποτέλεσμα να πεθάνει λίγο αργότερα στις 25 Σεπτεμβρίου 1849, πάμφτωχος, τυφλός και λησμονημένος...

 

 

Οδός Ανδρούτσου Οδυσσέως

Τελευταία πάροδος αριστερά της οδού Καραϊσκάση (προάστιο Σέχι).

Ο Ανδρούτσος Οδυσσέας, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες στρατιωτικούς της εποχής του. 

Γεννήθηκε το 1788, ήταν γενναίος αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και μεγάλος πατριώτης. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Έγινε αρχιστράτηγος των Καπεταναίων της Ρούμελης και βοήθησε τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες (1822) ενώ έλαβε μέρος και στην καταστροφή του Δράμαλη στην Ακράτα (1823). Τον δολοφόνησαν από εχθρικό βόλι στο βράχο της Ακρόπολης Αθηνών στις 20 Ιουλίου 1825, σε ηλικία 52 χρόνων. 

Το άψυχο σώμα του Οδυσσέα βρέθηκε τα βράχια της Ακρόπολης. Αρχικά η δολοφονία του παρουσιάστηκε ως δυστύχημα κατά την απόπειρα του να αποδράσει, όμως η αλήθεια αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα από έναν αυτόπτη μάρτυρα...

 

Αυτοί ήταν οι "Αδικημένοι ήρωες του 1821", τους οποίους εμείς τιμήσαμε δίνοντας το όνομά τους σε κάποιους από τους δρόμους της Τρίπολης!

Άνθρωποι γεμάτοι φιλοδοξίες και όνειρα για τον καλύτερο βίο του τόπου τους. Αδικημένοι ίσως από διάφορα γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή τους, όμως εμείς πάντα θα τους μνημονεύουμε και οι ιστορίες τους θα περνούν από γενιά σε γενιά.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.