Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Θεοί του Ολύμπου- Ένας εκ των οποίων ήταν Αρκάς

"Στους δρόμους της Τρίπολης" βρίσκονται οι θεοί του Ολύμπου, ένας εκ των οποίων είχε καταγωγή από την Αρκαδία.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα το arcadia938 στη στήλη "Δρόμοι της Τρίπολης" δημοσίευσε την έρευνα για τις οδούς της Τρίπολης που κρύβουν τις "γυναικείες θεότητες του Ολύμπου". Αυτή την εβδομάδα ανακαλύψαμε τους άνδρες θεούς του Ολύμπου που κρύβονται "Στους δρόμους της Τρίπολης".

 

Οι θεοί του Ολύμπου, όπως γνωρίζουμε συνολικά ήταν δώδεκα, έξι γυναίκες και έξι άνδρες (για να δείτε την έρευνα για τις έξι γυναικείες θεότητες του Ολύμπου πάτησε ΕΔΩ). Οι άνδρες ήταν ο θεός Απόλλωνας, ο θεός Δίας, ο θεός Ερμής, ο θεός Ήφαιστος, ο θεός Ποσειδώνας και ο θεός Άρης (Για τον θεό ‘Αρη θα αναφερθούμε σε έρευνα που θα γίνει για την πλατεία Άρεως, η οποία πήρε το όνομα της από τον ίδιο).

 

Οδός Απόλλωνος

Τρίτη πάροδος αριστερά της οδού Ερυμάνθου.

Ο Απόλλων, γεννήθηκε στη Δήλο και ήταν ένας από τους Ολύμπιους θεούς, ήταν γίος του Δία και της Λητούς και αδελφός της Αρτέμιδος. Ήταν θεός του φωτός, της μαντικής, της ποίησης και της μουσικής. Επίσης να επισημάνουμε ότι στους Δελφούς τελούνταν αγώνες που είχαν το όνομα του, τα "Απολλώνια".

 

Οδός Ξενίου Διός

Από το τέρμα της οδού Λαγοπάτη (Σιδηροδρομικός Σταθμός), μέχρι της οδού Βασιλ. Όλγας.

Ο Ξένιος Δίας, ήταν θεός των αρχαίων Ελλήνων, ονομαστός για τη φιλοξενία του. Οι αρχαίοι των λάτρευαν και ιδιαίτερα οι Σπαρτιάτες, όπως λάτρευαν και την Ξένια Αθηνά.

 

Οδός Ερμού 

Πρώτη πάροδος αριστερά της οδού Γεωργίου Ά, μέχρι της οδού Τάσου Σεχιώτη.

Ο Ερμής ήταν ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και γιός του Δία. Γεννήθηκε σε μια σπηλιά του όρους Κυλλήνης, της Αρκαδίας (Στα δύο μεγαλύτερα οροπέδια της Κυλλήνης ήταν χτισμένες οι Αρκαδικές πόλεις Στύμφηλος και Φενεός, ήταν πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας, σε τοποθεσία που σήμερα διοικητικά ανήκει στον νομό Κορινθίας).  Ήταν ο αγγελιαφόρος των θεών, φέροντας κοντά του το Κηρύκειο ραβδί, σύμβολο της Ειρήνης. Ακόμα ήταν γρήγορος στα πόδια και δρομέας από τους λίγους. Ομιλιτικότατος και τον θεωρούσαν στην Κυλλήνη προστάτη των ποιμνίων. 

Άγαλμά του υπάρχει στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας που είναι έργο του γλύπτη Πραξιτέλη, το οποίο βρέθηκε στο Ηραίο της Ολυμπίας.

 

Οδος Ηφαίστου

Τέταρτη πάροδος δεξιά της οδού Χατζησαράντου, προς τη Δεξαμενή.

Ο Ήφαιστος, ήταν θεός της φωτιάς, κατά τη Μυθολογία και γιός τους Δία και της Ήρας. Ως χαλκοσιδηρουργός κατασκεύασε πολλά σπουδαία έργα όπως την πανοπλία του Αχιλλέα. Στην Τρίπολη υπήρχε οδός γεμάτη σιδηρουργία.

 

Οδός Ποσειδώνος 

Έκτη πάροδος αριστερά της οδού Καλαβρύτων.

Ο Ποσειδώνας, ήταν ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Θεός των νερών και της θάλασσας και γιός του Κρόνου και της Ρέας. Το σύμβολό του ήταν η τρίαινα με την οποία τάραζε τα κύματα. Ακόμα να επισημάνουμε ότι προς τιμήν του είχαν καθιερώσει και γιορτές, όπως τα "Ποσειδώνια".  

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.