Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Από πού προήλθε το όνομα της πλατείας Άρεως!

Είναι η "καλοκαιρινή" πλατεία της πόλης, με τα ωραία πάρκα της, το Ηρώον των Προκρίτων, τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοτρώνη και το Ηρώον της Χωροφυλακής.

 

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στους "δώδεκα θεούς του Ολύμπου", οι οποίοι βρίσκονται στους "Δρόμους της Τρίπολης". Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για τον θεό Άρη τον οποίο τιμήσαμε στην Τρίπολη δίνοντας το όνομα του στην μεγαλύτερή πλατεία της πόλης, την πλατεία Άρεως.

 

Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, υπήρχαν στην πλατεία Άρεως, κτίρια στρατωνισμού Τούρκων και Παλάτια (Σεράγι) του Πασά. Ένα από τα κτίρια στρατωνισμού ήταν εκεί που βρίσκεται τώρα το 9ο Δημοτικό.

 

Το όνομα της πλατείας προήλθε από το όνομα του θεού Άρη, εξού και το "Άρεως".

 

 

Και λίγα λόγια για τον θεό Άρη:

 

Ο Άρης ανήκε στη δεύτερη γενιά των Ολύμπιων. Ήταν νόμιμος γιος του Δία και της Ήρας. Η αγάπη του να προκαλεί πολέμους και καβγάδες τον έκανε αντιπαθητικό όχι μόνο στους άλλους θεούς μα και στον πατέρα του τον Δία, που δεν έχανε ευκαιρία να τον προσβάλλει και να τον αποκαλεί "αγύριστο κεφάλι".

 

Τη μεγαλύτερη διαμάχη είχε ο Άρης με την Αθηνά, που ήταν κι αυτή πολεμική θεά. Όμως η Παλλάδα ήταν παράλληλα και θεά της σοφίας, συνδύαζε δηλαδή τη δύναμη με την εξυπνάδα. Γι' αυτό τις περισσότερες φορές νικούσε και ντρόπιαζε τον πολεμοχαρή θεό. Οι πιο σημαντικές συγκρούσεις ανάμεσά τους έγιναν κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου.

 

Όπως μας πληροφορεί ο Όμηρος, ο καβγατζής θεός είχε υποσχεθεί στη μητέρα του Ήρα και στην Αθηνά να βοηθήσει τους Έλληνες. Όμως, ξελογιασμένος από την ομορφιά της Αφροδίτης, πέρασε σε μια κρίσιμη στιγμή στην αντίπαλη παράταξη.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.