Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι στον πόλεμο του 1940 (photos)

Βασικός ο ρόλος του τύπου στην ενημέρωση και διαμόρφωση της κοινής γνώμης σ' Ελλάδα κι εξωτερικό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς το ραδιόφωνο βρισκόταν, ακόμη, σε "νηπιακό" επίπεδο στις περισσότερες χώρες- με τις σημαντικές εξαιρέσεις της Γερμανίας και των Η.Π.Α.-, οι εφημερίδες και τα περιοδικά κλήθηκαν να διαδραματίσουν τον βασικό ρόλο, όσον αφορά την ενημέρωση αλλά και την, αναπόφευκτη, διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Στα καθ' ημάς, ο Ελληνικός τύπος υπήρξε αρωγός της πολεμικής προσπάθειας της χώρας κατά το έτος 1940 αλλά και αργότερα, μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα κατελήφθη από τις Γερμανικές, Ιταλικές και Βουλγαρικές δυνάμεις. Μετέπειτα, κατά το διάστημα της "τριπλής κατοχής", όσες εφημερίδες συνέχισαν να κυκλοφορούν μεταβλήθηκαν σε "τυφλό όργανο" προπαγάνδας των κατοχικών δυνάμεων.

Φυσικά, ήδη η Ελλάδα βρισκόταν υπό το δικτατορικό καθεστώς της "4ης Αυγούστου", συνεπώς η λογοκρισία ήταν μια συνήθης κι επιβεβλημένη πρακτική.

Σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Ελληνικής δημοσιογραφίας είναι και οι πολεμικοί ανταποκριτές στο Αλβανικό μέτωπο, όπου συναντάμε διάσημα ονόματα της Ελληνικής πεζογραφίας όπως  ο Στρατής Μυριβήλης, ο Σπύρος Μελάς και ο Αλέκος Λιδωρίκης.

Συνολικά, ήταν 41 οι ρεπόρτερ των αθηναϊκών εφημερίδων που, όντες διαπιστευμένοι, ακολούθησαν τον Ελληνικό στρατό στη δύσκολη και νικηφόρο πορεία του εντός της Ελληνο- Αλβανικής μεθορίου. Θεωρούμε πως πρέπει, παρακάτω, ν' αναφερθούν όλοι, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει και η μοναδική γυναίκα ανάμεσά τους, η Αδέλα Μέρλιν, ανταποκρίτρια του "Ελευθέρου Βήματος":

 

Παύλος Παλαιολόγος, Πολύμερος Μοσχοβίτης, Αλέκος Λιδωρίκης, Σπύρος Μελάς, Νίκος Γιοκαρίνης, Γεώργιος Ανδρουλιδάκης, Σόλων Γρηγοριάδης, Στρατής Μυριβήλης, Γεώργιος Ρούσσος, Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου, Παντελής Καψής, Μάνος Καρελάς, Σπύρος Αυλωνίτης, Γεώργιος Δρόσος, Θωμάς Μαλαβέτας, Γεώργιος Μανιατάκος, Π. Αγγελόπουλος, Κώστας Αθάνατος, Θεμ. Αμουτζόπουλος, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Δεβετζής, Κώστας Δημάδης, Θόδωρος Δογάνης, Κώστας Ζαφειρόπουλος, Ευστάθιος Θωμόπουλος, Ανδρέας Ιωσήφ, Νίκος Καπιτσόγλου, Χρήστος Κολιάτσος, Γεράσιμος Κοσόλας, Πάνος Κούκης, Μιχάλης Κυριακίδης, Γεώργιος Λυδίας, Σ. Ματάντος, Αδέλα Μέρλιν, Επαμεινώντας Μπαμπούρης, Τάκης Παπαγιαννόπουλος, Κώστας Σκαλτσάς, Γ. Ταχογιάννης, Δρόσος Τριανταφυλλάκος και Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως και ο ξένος Τύπος ασχολήθηκε με τον Πόλεμο του '40, με το εξώφυλλο του Βορειοαμερικανικού περιοδικού "Life" της 16ης Δεκεμβρίου 1940 να ξεχωρίζει. Τέλος, είναι γεγονός πως και ο τότε Τουρκικός τύπος περιέγραφε με διθυραμβικό τρόπο τις επιτυχίες του Ελληνικού στρατού.

 

(Πηγές: ΕΔΟΕΑΠ, "Τα Νέα", militaire.gr, αρχείο "Καθημερινής", "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους"- εκδοτική Αθηνών, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.)

 

Στην κεντρική φωτογραφία, οι Αλέκος Λιδωρίκης (αρ.) και Σπύρος Μελάς στην Πίνδο, κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου. Στην ενότητα των φωτογραφιών, πέρα από δείγματα του Τύπου της εποχής, μπορείτε να δείτε και δυο πολύ σημαντικά έγγραφα: Το τηλεγράφημα του τότε Ιταλού Υπουργού των Εξωτερικών, Τσιάνο, προς τον Ιταλό Γενικό Διοικητή της Αλβανίας όπου προσδιορίζεται η ημερομηνία της εισβολής και την διαταγή του Έλληνα Αρχιστράτηγου, Αλέξανδρου Παπάγου για επιστράτευση "σε περίπτωση Ιταλικής εισβολής", ήδη από το 1939.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.