Πανδημία: "Lockdown" μόνο για μη εμβολιασμένους στο μέλλον;
Με.. "νύχια και με δόντια" προσπαθεί η Κυβέρνηση ν' αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα.
Μετά, λοιπόν, από τα κίνητρα, τύπου "freedom pass", για τους νεότερους, μια σειρά από μέτρα και δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του κυβερνητικού επιτελείου έχουν, προφανέστατα, στόχο την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα "Ελευθερία".
Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση προσθέτει "εμπόδια" στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες με ποιο τρόπο θα μπορούν να πάνε σε νησιά οι πολίτες, καθιστώντας τη διαδικασία πιο.. "περίπλοκη" για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τον εμβολιασμό ή δεν προτίθενται να εμβολιαστούν. Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος (φωτογραφία) επίσης χθες, ουσιαστικά υποστήριξε πως οιαδήποτε μέτρα περιορισμού από εδώ και πέρα θ' αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.
Με τη λογική αυτή, για παράδειγμα, ενδεχόμενο νέο "lockdown" στην εστίαση, θα εφαρμοστεί μόνο στα καταστήματα που λειτουργούν υπό "μεικτό" καθεστώς και όχι στα "αμιγή". Θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν ήδη αντιδράσεις και για την περίπτωση των γηπέδων ποδοσφαίρου, κυρίως, όπου, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσουν να δέχονται φιλάθλους από τις 15 Ιουλίου, αποκλειστικά όμως εμβολιασμένους και αποδεδειγμένα νοσήσαντες μέσα στους τελευταίους 6 μήνες.
Η Κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Πελώνη, δήλωσε σήμερα, μεταξύ άλλων, τα εξής: Δεν μπορεί, την ώρα που είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια για όλους να συζητάμε για περιορισμούς σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κομμάτι της κοινωνίας, που είναι δύσπιστο ή που θεωρεί θέμα αρχής να μην εμβολιαστεί, να κρατάει πίσω την υπόλοιπη κοινωνία, σε μία συνθήκη υγειονομικού κινδύνου. Περιοριστικά μέτρα, αυστηρά, δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο έχουμε πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν, φαίνεται πως δεν θ' αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που βιώσαμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον περασμένο Νοέμβριο. Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει αυστηρότερα μέτρα που θα χαρακτηρίζονται από την παραπάνω "λογική"- βάζοντας "απέναντί" της ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού-, απλά χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη επικοινωνιακή τακτική προκειμένου ν' αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
Ωστόσο, φαίνεται πως είναι κεντρική πολιτική επιλογή της Ε.Ε. να υπάρξει μια "πίεση" προς όσους δεν δείχνουν προθυμία στο να εμβολιαστούν, καθώς είναι δεδομένο πως ένα πιθανό νέο, γενικευμένο "lockdown" το ερχόμενο Φθινόπωρο ή και τον Χειμώνα, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο όσον αφορά την οικονομία όσο και στην ψυχολογία των πολιτών.
Σχόλια