Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Οι φαντασιώσεις ενός "Σουλτάνου"

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, πανίσχυρος και αμετακίνητος, συνεχίζει  την, κατά το δοκούν,  αποδόμηση της ιστορικής  αλήθειας αλλά και των κανόνων της  διεθνούς διπλωματίας...

 

 

Η συνθήκη της Λωζάνης, περιέχει μια παράγραφο που την χαρακτηρίζει σαφώς  ως "Μη αναθεωρήσιμη", λόγω και της ανταλλαγής πληθυσμών που  την ακολούθησε. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να το  διαπιστώσει  και μόνος του καθώς η εν λόγω συνθήκη υπάρχει  ολόκληρη  στο διαδίκτυο, αλλά και σε πολλά, φυσικά, βιβλία, αρχεία και εγχειρίδια διπλωματικής ιστορίας.

 

Υπάρχει, ωστόσο, μια περίπτωση ν' αναθεωρηθεί "de facto" η συνθήκη αυτή και ν' ακολουθήσει  η "de jure" νομιμοποίηση των νέων  δεδομένων, μέσω μιας νέας συνθήκης. Η περίπτωση αυτή είναι, όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, ο πόλεμος. 

 

Θυμάστε τον Άραβο-Ισραηλινό Πόλεμο του 1967, γνωστό ως "Ο πόλεμος των έξι  ημερών" ; Ε, λοιπόν, ένας Ελληνο-Τουρκικός Πόλεμος του 2016 θα..."έσπαγε" κάθε ρεκόρ βραχύβιας διάρκειας, καθώς δεν θα μπορούσε να κρατήσει παρά μερικές...ώρες!

 

Και εξηγούμαστε: Τα ενεργειακά αποθέματα-βλέπε καύσιμα-  που προορίζονται  για τέλεση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, έχουν αμοιβαία ελαττωθεί για διαφόρους λόγους, κυριότερος εκ των οποίων είναι πως έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν πιο πιεστικές ανάγκες λειτουργίας του κρατικού  μηχανισμού των δυο  χωρών, ιδιαίτερα τα τελευταία  χρόνια οπότε  και  τα εμπορικά ισοζύγια Ελλάδας-Τουρκίας (η σχέση δηλαδή μεταξύ εισαγωγών/εξαγωγών)  έχουν πάρει την  "κάτω βόλτα", καθιστώντας τις εισαγωγές καυσίμων δυσβάσταχτες. 

 

Επιπρόσθετα, μια τέτοια εξέλιξη είναι αδιανόητη αυτή την περίοδο καθώς ο πόλεμος της Συρίας αποτελεί ύψιστη γεωπολιτική προτεραιότητα  για Η.Π.Α και Ε.Ε., όσον αφορά το χώρο  της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Άρα,  τι θέλει να κάνει ο Ρετζέπ..; Γιατί  θυμήθηκε ξαφνικά  πως τα νησιά κακώς παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1923; 

 

Μήπως προσπαθεί, για  λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής  γνώμης στην Τουρκία, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, όπως το κουρδικό ζήτημα αλλά και η  "φυγή" επενδύσεων απ' τη  χώρα του, λόγω ανασφαλούς  κοινωνικοοικονομικού  κλίματος;

 

Ή,  μήπως, απλά προσπαθεί να  ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας του, ως προς το "παγωμένο"  ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ακολουθώντας τη γνωστή και μη εξαιρετέα πρακτική του μαξιμαλισμού;

 

Ο χρόνος θα δείξει...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.