Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Social Media: "Αλληλεγγύη" και "Ιερά Εξέταση" μ' ένα κλικ

Φωτογραφία: pexels.com

H "τυραννία της οικειότητας" και της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων μέσω της κοινωνικής τους δικτύωσης, εξελίσσεται σε, δυνητικώς, "αρρωστημένη" κατάσταση

Πιθανώς, σε μερικά χρόνια να υπάρχει, και επίσημα, ψυχολογική ή ακόμα και ψυχοσωματική διαταραχή που να προκαλείται από την αλόγιστη και υπερβολική χρήση των social media. Προς το παρόν, αυτό που, καθημερινά, αποδεικνύεται είναι πως η ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας δεν γνωρίζει όρια και κανόνες.

Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να είναι ιδιαιτέρως θετικό. Άλλωστε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν, όντως, "διασυνδέσει" ανθρώπους που σε παλαιότερες εποχές δεν θα είχαν ουδεμία επαφή και άρα αλληλεπίδραση.

Σε περιπτώσεις όπως αυτή της ηλικιωμένης που, με Υπουργική παρέμβαση, απαλλάχθηκε από την επώδυνη διαδικασία της μηνύσεως εκ μέρους "γνωστής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ" (sic), τα social media "παίζουν" θετικό ρόλο. Εν προκειμένω, η κατακραυγή "ανάγκασε" την πολιτική ηγεσία να μεσολαβήσει υπέρ της ηλικιωμένης, που διέπραξε κλοπή προϊόντων λόγω ακραίας φτώχειας.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις όπως αυτή της μητέρας στην Πάτρα που κατηγορείται από κάποιους πως αυτή ευθύνεται για το θάνατο των 3 ανηλίκων τέκνων της, τα social media "παίζουν" το ρόλο μιας εκσυγχρονισμένης βερσιόν της "Ιεράς Εξέτασης", απείρως πιο επικίνδυνης και, δυστυχώς, ραγδαία εξελισσόμενης.

Γενικά, όμως, θα λέγαμε πως δεν είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνα που "προκαλούν" την όποια στρέβλωση του νοήματος και, τελικά, της ουσίας, αλλά η ίδια η φύση του ανθρώπου. Οπωσδήποτε, κάθε τεχνολογικό μέσο- ανάλογα με τη "φύση" του και τη δυναμική του-, επηρεάζει τη νευρολογική κατάσταση του ατόμου. Αλλά θα ήταν, φρονώ, διαστρέβλωση της πραγματικότητας να ισχυριστεί κάποιος πως είναι τα social media εκείνα στα οποία οφείλεται ο μερικός "παροξυσμός" κοινωνικών υποσυνόλων και η, ενίοτε, "κατάδυσή" τους στα άδυτα του φανατισμού και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και οι οργανωμένες Θρησκείες έχουν "διαδραματίσει" αντίστοιχο ρόλο, κατά το παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως γι' αυτό ευθύνεται η πίστη ή ο εκάστοτε ιδρυτής μιας εξ αυτών. 

Αυτό που κάνει εντύπωση στην περίπτωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι η, έμμεση, "ικανότητά" τους να δημιουργούν ψευδαισθήσεις ή ακόμα και "διαλείψεις" μεγαλείου σ' έναν χρήστη τους, ο οποίος, προφανώς, είναι, για πολλούς λόγους, απογοητευμένος από την φυσική πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία που διαφοροποιούν τα socila media απ' οτιδήποτε ανάλογο έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, το βασικό, όμως, εδώ είναι να διαπιστώσουμε πως η ηλικία των μέσων αυτών είναι, ακόμα, "νηπιακή".

Κοινώς, θα πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος για να επιτευχθεί η "ωριμότητά" ή η μετεξέλιξή τους, πιθανώς όχι ιδιαίτερα μεγάλος...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.