Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τι προβλέπει το "νομοσχέδιο για το νερό"- Η νέα ρυθμιστική αρχή

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα- Πολλές οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και την Αυτοδιοίκηση

Συνολικά, το νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα, ένα εκ των οποίων θεωρείται πως ανοίγει "διάπλατα" το δρόμο προς ιδιωτικοποίηση της παροχής ύδρευσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τρία νομοσχέδια με σημαντικότατες ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την χωροταξία και πολεοδομία, τα λατομεία και μεταλλεία και την ενέργεια και μάλιστα με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο χρόνος διαβούλευσης του νομοσχεδίου που αφορούσε τις ΑΠΕ και τη χωροταξία- πολεοδομία, ήταν 4 ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του τριημέρου της...Καθαράς Δευτέρας!

Κόμματα και φορείς ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου διότι το νερό είναι δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είναι δυνατόν να παρέχονται από φορείς κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αντιπολιτευομένων κομμάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα, έχουν αποτρέψει έως σήμερα την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και προσπαθεί με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που είναι αμφίβολης συνταγματικότητας, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά εκπροσώπων του Α' βαθμού αυτοδιοίκησης, οδήγησαν σε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων τους και του αρμόδιου Υπουργού, Κώστα Σκρέκα, την περασμένη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκαν οι εξής, βασικές "αναδιατυπώσεις" σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου:

1. Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί «νέας προσέγγισης» στο αντικείμενο του νόμου,

2. Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, δηλαδή ότι αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,

3. Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση των ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ,

4. Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και

5. Προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο δε Υπουργός, κ. Σκρέκας, δήλωσε, μεταξύ άλλων πως: "Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού». Παράλληλα, τόνισε ότι η πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών- κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα αύριο, Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.