Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Ναι" στις ανεμογεννήτριες αλλά με σχέδιο

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Η Ελλάδα είναι αλήθεια πως έχει καθυστερήσει πολύ όσον αφορά την εκμετάλλευση των λεγομένων Α.Π.Ε.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν ν' αποτελούν βασική ενεργειακή πηγή για τη χώρα, εδώ και καιρό. Δυστυχώς, όπως σχεδόν όλα τα πράγματα στη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας", και οι Α.Π.Ε. έχουν εξελιχθεί σε μια "αρπαχτή", εν πολλοίς, η οποία, μάλιστα, συχνά, δεν σέβεται στοιχειώδεις κανόνες μιας, υποτίθεται, ευνομούμενης Πολιτείας.

Στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, αυτή που αφορά τα Αρκαδικά βουνά κι έχει προκαλέσει αντιδράσεις, η υπόθεση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Καταρχάς, η "απορρύθμιση" των αιτήσεων για "αιολικά πάρκα" που νομοθέτησε η παρούσα Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη της έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά, ακριβώς, "τρέφεται" από την ανυπαρξία, ουσιαστικά, του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

Η μη επικαιροποίηση των κανόνων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στον ελλαδικό χώρο, μπορεί να είναι.."κλασσική αμέλεια" της Πολιτείας αλλά, σίγουρα, "εργαλειοποιείται" από διάφορους επιτήδειους που στοχεύουν σε ένα και μόνο πράγμα: τον εύκολο, εξασφαλισμένο και γρήγορο πλουτισμό (ή, αν θέλετε, τον διπλασιασμό και τριπλασιασμό της επένδυσής τους, που, φυσικά, είναι κρατικοδίαιτης φύσεως..)

Είναι αστείο, για να μην πούμε τίποτε χειρότερο, να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση πως στόχος της είναι η "ενεργειακή επάρκεια", η "πράσινη ανάπτυξη", η "προστασία του περιβάλλοντος" και άλλα τέτοια, προφανώς αφελή, ψευδή και υποκριτικά.

Εάν ενδιαφερόταν, διαχρονικά, η Πολιτεία για το περιβάλλον, δεν θα είχαμε, ακόμα, "μπάχαλο" στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εάν ενδιαφερόταν, διαχρονικά, η Πολιτεία για το περιβάλλον, θα είχε θεσπίσει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του και δεν θ' "ακολουθούσε" απλώς άλλες χώρες- κι αυτό, όπως και όταν "βολεύει".

Εάν ενδιαφερόταν, διαχρονικά, η Πολιτεία για το περιβάλλον, θα είχε αποδώσει, επί μονίμου βάσεως, τις σχετικές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάποιους ειδικευμένους φορείς. 

Εάν ενδιαφερόταν, διαχρονικά, η Πολιτεία για το περιβάλλον, δεν θα ήταν η χώρα "παράδεισος των αυθαιρέτων κατασκευών", όπως είναι και θα είναι για πολύ καιρό ακόμα..

Θα μπορούσαμε ν' αναφέρουμε κι άλλα..χίλια παραδείγματα. Επί της παρούσης, ωστόσο, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός επικαιροποιημένου κανονιστικού πλαισίου ειδικά για τις Α.Π.Ε., πριν γίνει και η Αρκαδία, Εύβοια- ήτοι, τόπος "ταφής" παρωχημένων τεχνολογικά ανεμογεννητριών. 

Τέλος, το επιχείρημα πως καλώς το Κράτος έχει αφαιρέσει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες περί συναφών θεμάτων από τα τοπικά, αιρετά, όργανα- Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια-, είναι προσχηματικό και προσομοιάζει στο, περίφημο, επιχείρημα περί "απλής αναλογικής" και..."κυβερνησιμότητας".

Αφ' ενός, ο Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζεται ως "νεοραγιάς" που δεν ξέρει τι είναι καλό και τι κακό για τον ίδιο, αφ' ετέρου διαιωνίζεται ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής, μεταξύ του πολιτικού και οικονομικού "status quo" της χώρας, που, φυσικά, δεν αφήνει..."πενηνταράκι" να πέσει κάτω!

YΓ. Οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων σχετικά με τα αιολικά πάρκα σε Μαίναλο και Λύκαιο Όρος, είναι απολύτως δικαιολογημένες αλλά, πολύ φοβόμαστε, πως δεν θ' αποδώσουν καρπούς εν τέλει, καθώς η τοπική, πολιτική ηγεσία λειτουργεί "κατακερματισμένα" και νωθρά, για ευνόητους λόγους..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.